Ordinul linguriţei

Sunt multe lucruri care mă lasă perplexă pe lumea asta, cu mâinile frământându-mi-se în zadar şi cu gândurile înnodându-se şi dând rotocoale unele altora. Unul dintre cele care mă miră mereu ca-n prima zi este antisemitismul celor care se declară creştini. Un nonsens de substanţă, un paradox mai mare ca acesta nu-mi pot imagina, oricât mi-aş împinge limitele. Există studii care plasează originile antisemitismului creştin în scrierile părinţilor bisericii şi chiar în epistolele lui Pavel. Nu vreau să merg însă atât de departe.

Cum te poţi declara adeptul unei religii care a apărut, până la urmă, în sânul iudaismului şi cum poţi urî, în acelaşi timp, fără să ai deloc sentimentul unei sfâşieri sau măcar a unei contradicţii interioare, izvoarele din care s-a întrupat? Cum îl poţi iubi pe Hristos şi cum poţi să uiţi de particula “din Nazaret”? Cum poţi să te rogi Fecioarei Maria, scuipându-i în acelaşi timp sângele care i-a curs prin vene şi care s-a transmis şi copiilor ei? Cum poţi uita că primii adepţi ai lui Isus au fost, totuşi, evrei? Cum poţi invoca, de atâtea ori, legea mozaică, profeţii Vechiului Testament şi cum poţi urî poporul care i-a dat umanităţii?

Nu vorbesc acum despre cum Papa a tolerat nazismul şi despre tăcerea ruşinoasă a majorităţii creştine în timpul Holocaustului. Vorbesc de ura măruntă, cea din zilele noastre, cea pe care o regăsim uneori în colegi şi prieteni, unde nici nu ne-am aştepta, clocind în guri şi chipuri cunoscute. Aceiaşi colegi şi prieteni care îşi fac semnul crucii când trec pe lângă biserici. Pentru toţi aceştia, e nevoie de o linguriţă.

Îl mai citez o dată pe Amos Oz, un romancier pe care îl admir enorm. La sfârşitul volumului Cum să lecuieşti un fanatic, apărut la Humanitas în 2007, editorii au inclus un interviu acordat în 2005 Brigittei von Rheinberg de la Princeton University Press. Reiau aici chiar ultimele rânduri ale interviului:

Haideţi să încheiem cu povestea mea despre Ordinul Linguriţei. Cred că, atunci când asistaţi la o catastrofă – o explozie, să zicem -, există doar trei opţiuni principale. Prima: să o luaţi la goană cât vă ţin picioarele, iar cei care nu pot fugi n-au decât să ardă. A doua: să-i trimiteţi o scrisoare foarte indignată editorului ziarului dumneavoastră, cerând ca vinovaţii să fie daţi în şuturi afară din serviciu. Sau să organizaţi o manifestaţie. A treia: să aduceţi o găleată de apă şi să o aruncaţi peste foc, şi dacă nu aveţi găleată să aduceţi un pahar, şi dacă nu aveţi pahar să aduceţi o linguriţă – tot omul are o linguriţă. Da, ştiu că o linguriţă e mică, iar focul e imens, dar suntem milioane de oameni, şi fiecare are o linguriţă. Ei bine, aş vrea să fondez Ordinul Linguriţei. Mi-ar plăcea ca aceia care-mi împărtăşesc atitudinea – nu fuga, nu scrisoarea, ci linguriţa – să poarte întotdeauna la reverul hainei o linguriţă, ca să ştim că suntem în aceeaşi mişcare, în aceeaşi frăţie, în acelaşi ordin, Ordinul Linguriţei. Aceasta este filozofia mea, într-un cuvânt – sau într-o linguriţă, cu voia dumneavoastră.

Azi e ultima zi a anului evreiesc (şi mulţumesc Leliei Munteanu pentru că ne-a amintit asta, într-o ţară ai cărei politicieni neagă încă pogromul de la Iaşi).

Şana Tova!

Sursă foto: stock.xchng.

192 comentarii la “Ordinul linguriţei


 1. 1
  Costelus:

  Auzi, tu stii ca mai exista si prosti pe lume?

  Antisemitismul crestin e prezent chiar in Noul Testament: Iuda.


 2. 2

  nevoia de a urî.
  nevoia de a urî în mod organizat.

  e şi asta o nevoie…


 3. 3
  Costelus:

  Nee, nu-i nici o nevoie. Crezi ca un om poate uri pe altul cu care nu are nici o treaba? Dar, cind niste lideri vin si-i spun “de-aia n-ai tu aia si aia, ca fura tot alalalt”, si mai repeta chestia aia ani de zile, atunci se naste ura.


 4. 4
  Nora:

  Costeluş, asta pot pricepe. Nu pot accepta, dar pot înţelege. Ce nu pot înţelege e cum se împacă asta cu religia creştină.


 5. 5

  apropo, am găsit un caiet de religie clasa I, la aia mică. l-am răsfoit cu atenţie. n-am găsit nimic din categoria bau-bau. numai pilde şi îndemnuri către fapte bune.
  singura poveste negativă era una cu un nene care se urcă în taxi şi cînd maşina trece pe lîngă o biserică, vede că taximetristul nu-şi face cruce, deşi bordul taxiului era plin de icoane şi cruciuliţe. povestea spune că pasagerul era de o altă religie.

  ei bine, pasagerul se dă jos pentru că -- zice el -- e ceva în neregulă cu taximetristul. aşa că ăla rămîne cu buza umflată… 🙄

  măi, ce imaginaţie au unii…


 6. 6
  Nora:

  Ha? Deci taximetristul neortodox rămâne fără clienţi. Asta e morala? Păi, şi îndemnul la discriminare pe criterii religioase nu ţi se pare suficient?


 7. 7
  Nora:

  Stai, scuze. Eram neatentă.


 8. 8
  Nora:

  Nu mai pricep morala atunci. Deci, taximetristul avea iconiţe, nu-şi face cruce, pasagerul de altă religie se dă jos. De ce se dă jos?


 9. 9
  Nastasia:

  Bine că nu era în avion, bietul pasager.


 10. 10

  v-am zis că e ambiguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu…

  😆

  mă duc să caut cartea.


 11. 11
  Nora:

  Şi era la clasa întâi, nu? Bieţii copii.

  Nastasia: 😆 😆 Mare noroc.


 12. 12
  Nastasia:

  Nimic nu pricepeţi. ‘geaba avea taximetristul iconiţe şi cruciuliţe pe bord. Faptul că nu şi-a făcut cruce l-a demascat. Era Satana, deghizat. Noroc cu vigilenţa clientului.


 13. 13

  clientul zice:

  -- Eu nu pot să am încredere în tine, pentru că nu ţi-ai făcut semnul crucii cînd ai trecut pe lîngă biserică. Credinţa mea nu îmi cere acest lucru, a ta însă, da. Dacă tu nu ţi-ai respectat credinţa, cum mă vei respecta pe mine? Dacă ţie nu îţi este frică de Dumnezeu, înseamnă că nu pot avea încredere în tine!

  în final, taximetristul se dă pe brazdă. el nu era un necredincios, era doar un tip neglijent


 14. 14
  Nastasia:

  Doar atât? Măcar să-l fi înhăţat poliţaiul pe taximetrist, că umblă cu ceasul măsluit. Biata fetiţa aia din altă poveste şi-a rupt ditamai piciorul numai pentru că s-a jucat.


 15. 15

  de parcă şoferul n-ar fi putut fi vreun drogat criminal în serie diliman şi beat mort care să-şi facă semnul crucii…


 16. 16

  kikiri mikiri!
  m-am enervat. mă duc să fac clătite. mîine începe şcoala…


 17. 17
  Nastasia:

  Oare copiii cum receptează chestiile astea? Măcar amărâtul ăla de pui al lui Brătescu-Voineşti, cu care ne-au moralizat pe noi de curgeau lacrimile şiroaie, avea parcă o noimă.


 18. 18
  Nora:

  Aha, deci, aşa!
  Are dreptate Nastasia. A scăpat cam ieftin, numai cu morala clientului. Şi lui Vasilică ăla, sau cum îl chema, i-a tras Dumnezeu scara de sub picioare drept pedeapsă că s-a urcat în copac, nutrind gânduri periculoase la adresa rândunelelor.


 19. 19
  Nora:

  Nastasia, nu-mi aduce aminte de Puiul. Eu am fost foarte, foarte impresionată de povestea aia. 🙁 Nu pricepeam şi pace. Ştiu că am tot tâmpit-o şi pe maică-mea (noi fiind două la părinţi). O tot întrebam dacă ea ar pleca aşa, cu soră-mea, şi m-ar abandona dacă aş face vreo prostie.

  Revenind însă, nu-ţi trebuie vreo diplomă în psihologie ca să-ţi dai seama că sunt total neadecvate. Mă gândesc cu groază la cei de la grupa pregătitoare care vor face şi ei religie. Oare la minister, manualele astea nu trebuie avizate şi de specialişti în psihologia copilului? Nu doar de profesori de specialitatea respectivă.


 20. 20
  Nora:

  Iar Puiul s-a studiat când aveam 11 ani. Nu când aveam 6.


 21. 21
  Nastasia:

  Nu cred că se bagă nimeni peste sectorul ăsta. Poate am eu o sensibilitate paranoidă când e vorba de spaimele şi traumele copiilor. Dar chiar nu cred că-i admisibil să-i sperii cu chestii din astea ca să-i “cuminţeşti”. În general, să-i sperii.


 22. 22
  Morringain:

  Buna asta cu lingurita. Desi cred eu ar fi de ajuns sa ne folosim creierul un pic, doar un pic inainte de a face ceva, de a spune o prostie, de privi aiurea pe cineva doar pentru ca e divers, de a nu ne prinde frica la vederea faptului ca nu ne copie intocmai tot restul lumii.


 23. 23

  eu poate ar trebui să mă abţin. am fost destul de imună la spaimele copilăriei, poate pentru că am avut un model de creier care făcea mult mai brutal separarea între ce e scris sau povestit şi realitate. nu am fost spăimoasă. coşmarurile şi angoasele au apărut după 14, 15 ani.

  dar sînt sigură că nu toţi copiii sînt la fel. probabil că sînt mai mulţi ceilalţi, cei sensibili la toate catastrofele astea scrise.


 24. 24
  Morringain:

  Ah, despre copii. Nu vreau eu sa cad acum aiurea in capcanele attachment parentingului, dar chiar cred ca nu e nevoie sa sperii copilul cu pedepse de astea prapastioase si nejustificate. Cei mai multi copii sunt pasnici oricum, al meu e stiurlubatic de felul lui si are nevoie de o mana de fier, dar tot nu s-ar justifica amenintari de genul calcatului de catre masina, decat in cazul in care ar trece strada aiurea, normal.


 25. 25
  Morringain:

  @Andreea: acum depinde ce si cum citeai. Eu citeam pe la 8 ani Cartea Neagra a lui Ehrenburg si acolo scria de brava armata romana si Odessa. Si binenteles ca nu am vrut sa cred si l-am intrebat pe bunicul meu daca s-a intamplat asa, dar a trebuit sa ma impac cu gandul ca da, s-a intamplat asa.


 26. 26
  Nora:

  E una să-l faci atent la pericole, e alta să-i spui că mâna invizibilă, omnipotentă, omniprezentă a unei divinităţi vindicative şi punitive îl pândeşte în permanenţă.

  Andreea, când eram mică transpuneam imediat în imagini, foarte detaliate, tot ce vedeam scris. Apucătura asta a fost prilej de bucurii şi panici deopotrivă.

  Morringain, cu linguriţa, unii, nişte suedezi chiar i-au urmat exemplul. Au creat o organizaţie care luptă împotriva fanatismului.

  Poate că, dacă nu sunteţi deja familiarizaţi cu Oz, tot ce v-am povestit eu aici vă face să vă gândiţi la un idealist, la un zănatic. Nu că nu ne-ar lipsi şi ăştia. Nu e aşa. Tot el are o teorie foarte interesantă:

  Nici un om nu e o insulă, spunea John Donne, iar eu îndrăznesc să adaug, cu sfială: nici un bărbat şi nici o femeie nu sunt insule, ci suntem cu toţii peninsule, pe jumătate legaţi de continent, pe jumătate întorşi spre ocean -- o jumătate legată de familie, prieteni, cultură, tradiţie, ţară, popor, sex, limbă şi multe altele, şi cealaltă jumătate dorind să fie lăsată în pace să se uite la ocean. Cred că ar trebui să ni se îngăduie să rămânem peninsule. Orice sistem social şi politic care ne transformă într-o insulă donneană, prefăcând restul omenirii în duşman sau rival, este monstruos. Dar, în acelaşi timp, orice sistem social, politic, ideologic care vrea să ne transforme pe fiecare într-o simplă moleculă a continentului este tot o monstruozitate. Condiţia peninsulei este condiţia corectă a omului. Asta suntem şi merităm să rămânem aşa. Prin urmare, se poate spune că în fiecare casă, în fiecare familie, în fiecare condiţie umană există de fapt o relaţie între nişte peninsule, şi am face bine să ne amintim asta înainte de a încerca să-i schimbăm pe ceilalţi, să-i facem să se răsucească, să-l punem pe cel de alături să se întoarcă spre noi, când el are nevoie, în realitate, să privească o vreme oceanul. Lucrul acesta este adevărat şi în cazul grupurilor sociale, al culturilor, al civilizaţiilor, al popoarelor şi da, al israelienilor şi al palestinienilor. Nici unul dintre ei nu este insulă şi nici unul dintre ei nu poate să se contopească deplin cu celălalt. Aceste două peninsule trebuie să fie legate între ele şi, în acelaşi timp, trebuie să fie lăsate în voie. Ştiu că este un mesaj neobişnuit în aceste zile de violenţă, furie, răzbunare, fundamentalism, fanatism, rasism, dezlănţuiţe în Orientul Mijlociu şi în alte părţi. Simţul umorului, capacitatea de a ne pune în locul celuilalt, capacitatea de a recunoaşte calitatea de peninsulă a fiecăruia dintre noi ne pot apăra cel puţin parţial de gena fanatismului care zace în fiecare dintre noi.


 27. 27
  Morringain:

  @Nora: ideea lui Oz cu lingurita ar fi de a repara ceva, de a stinge o valvataie. Poate daca nu ne-am mai juca cu focul ca sa ne satisfacem vreo nevoie bolnava de a indrepta vreun rau (in cele mai multe cazuri inchipuit), nu ar fi nevoie de aceasta lingurita deloc. Asta vroiam sa spun.

  Cei mai multi antisemiti judeca totul prin prisma asta, de a indrepta un rau, de a preveni acelasi rau etern. Dar nu se gandesc ca in cele mai multe cazuri raul asta, suferit acum nu stiu cat timp si poate amplificat aiurea de memoria proasta si de emotie, nu trebuie inlaturat prin alt rau. Nu vorbim de hoardele barbare care vin peste noi sa avem nevoie sa punem mana si noi la randul nostru pe arme. Cu atat mai putin nu suntem indreptatiti sa punem mana pe arme si sa devenim noi aceste hoarde ca sa prevenim o ipotetica invazie.


 28. 28
  Nora:

  Ştiu, Morringain. Şi avem şi darul ca, atunci când avem o biată flăcăruie, să suflăm în ea până ne ia foc toată casa.

  În altă ordine de idei, azi îmi zicea un prieten de armata strânsă de 25 de ţări zilele astea în Golf.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iran/9545597/Armada-of-British-naval-power-massing-in-the-Gulf-as-Israel-prepares-an-Iran-strike.html


 29. 29
  Morringain:

  @Nora: aici chiar vorbim de un risc. Desi se presupune ca Ahmadinejad si ai lui sunt persoane rationale si nu vor folosi bombele nucleare in Israel, adevarul e ca nu poti stii cu siguranta daca nu le vor folosi sau nu. Nu prea te poti pune cu fanaticii religiosi. De aia cred ca israelienii sunt inspaimantati de ideea ca Iranul o sa aiba in curand arme atomice, pe care au si declarat ca vor sa le foloseasca impotriva lor. Parerea mea e ca un atac preemptiv e totusi o greseala. Orice atac, oricat de bine pus la punct nu poate sa inlature pericolul, doar ar duce la o amplificare a lui. Blocada asta mai degraba vrea sa demonstreze Iranului ca in cazul in care merge inainte pe drumul asta, o sa se confrunte cu multi inamici. Si normal, sa protejeze petrolul care iese din Arabia.


 30. 30
  Nora:

  Ah, nu, nu ziceam că nu există motivaţii pentru comasarea astea de forţe. Ziceam că ajungem iar în situaţii care creează senzaţia de deja-vu. Never-ending story. Iar, în capul meu, folosirea armei nucleare are un iz de sfârşit, oricine ar fi cei care o folosesc sau cei împotriva cărora se foloseşte.


 31. 31
  Morringain:

  @Nora: din pacate, cam astia suntem. Limitati si incapabili sa realizam eficient riscurile la care ne expunem singuri. Si nu cred sa ne educam vreodata.


 32. 32
  Costelus:

  Nora (4): da’ ce crezi, ca in capul prostului e loc de contradictii? Pentru foarte multi crestini Dumnezeu e chestia aia la care se roaga cind nu le mai maninca vaca.

  Andreea (5): se vede aici monstruozitatea chestiei numita “religie” in scoala. Nu stiu cum poti spune ca urmezi invataturile lui Hristos contrazicindu-le flagrant. Nu pilde, chestii de interpretare, ci exact aceeasi situatie.


 33. 33
  Costelus:

  Nora (28): pai na, cine nu-i prezent acolo, nu participa dupa la impartirea prazii. Toata chestia asta cu Iranul care construieste bomba nucleara mi se pare un deja-vu. Parca si Irakul construia de zor bomba folosind balega de camila si magneti importati din Romania.


 34. 34
  Seva Tudose:

  Vai,vai,aștept să răsuflu,avusei un week-end plin cu copii și nepoți,avusei 3 onomastici în acelaș week-end, cumnata mea a fost la Mormântul Sfânt de la Ierusalim,eu nu…(nu încă)

  deci revin,Nora !


 35. 35
  Seva Tudose:

  și în altă ordine de idei,eu nu sunt de acord cu împărtășania la aceiași linguriță,linsă de toți…

  eu una nu mă pot împărtăși prima că nu sunt copil(ei sunt primii la împărtășanie-neprihăniții)apoi se împărtășesc cei ce au ținut post…nu e cazul meu…

  apoi eu la urmă ling aceiaș linguriță după toți 🙄
  deci nu mă mai împărtășesc…și iau numai anafura !

  deci eu sunt de acord ca și ortodocșii să implementeze chiestia aia cu biscuitul ăla micuț și subțire,cel pe care ți-l băgă în gură/pe limbă preotul ca împărtășanie(este mai igienic) 😆

  deci trebuiesc reguli schimbate(să stopăm transmiterea bolilor,cel puțin cele bucale…) sunteți de acord 🙄


 36. 36

 37. 37

  mi-e silă.
  mi-e aşa de silă, că azi o să stau cu ligheanul lîngă mine.


 38. 38
  Danny:

  Cum sa-ti fie sila, Andreea, cum sa stai cu ligheanul langa tine? Esti la munca doar. N-ai voie sa-ti fie sila, ai un patron uslist care te pastoreste. Apoi a inceput si scoala pentru fiica ta. Ai condus-o spre noul an scolar? Ce zi trista trebuie sa ai………………dl….


 39. 39
  Danny:

  Vrei raspuns, Nora, la intrebarea ta din articol? Raspunsul il poti primi, subiectiv, gresit sau mai putin gresit chiar de la crestinii antisemiti. Intreaba-l pe Cosa, poate te lamureste el intr-un fel.


 40. 40

 41. 41
  Danny:

  Ce urat vorbesti, Andreea. Nu-mi place expresia pe care ai folosit-o. Ar fi bine s-o schimbi.


 42. 42
  Nora:

  Nu poate, Danny. Decât dacă intervine Zâna Măseluţă. Asta e săptămâna frecvenţelor mov cu picăţele verzi. E specialitatea ei.


 43. 43
  Danny:

  Pai, sa vina Zana aia odata cu bagheta cu tot.


 44. 44

 45. 45
  Danny:

  Nici asa nu e bine. Ce zici de un fistic cu perje?


 46. 46
  Nora:

  Ana, da, în viziunea ortodoxă şi catolică, Maria nu a mai avut alţi fii. Protestanţii sunt, într-adevăr, de altă părere. Amănuntul ăsta mi se pare irelevant în contextul de faţă. Maria n-o fi avut avut fii la propriu, dar a avut rude, iar aici cred că există consens între culte, nici Ana, nici Ioachim n-au apărut din neant. Fiecare provenea din seminţii vechi.


 47. 47
  Morringain:

  @Ana: sa te ingrozesc poate, pentru mine astea sunt povesti nemuritoare. Nu am izvoare istorice pertinente (citeste in afara de cele crestine) care sa confirme vreo iota din toata povestea asta.


 48. 48
  Morringain:

  @Ana: pai tocmai, ca nu era necesara. Decat pentru cititorii credinciosi, nu si pentru atei cum ai spus tu, asta-i tot, nu vreau sa incep vreo cearta pe subiectul asta. Nu cu tine 😛

  Oricum, am mai zis-o, nu incerc sa conving pe nimeni. E o lume libera, ceilalti pot crede si in Spaghetti Flying Monster. Unica mea problema e cand vine careva si spune ca ar trebui sa fac/cred nu stiu ce ii vine lui in capatana.


 49. 49
  Nora:

  Ana, eu chiar nu ţinteam deloc confesional. Textul meu e acelaşi, indiferent de cultul la care se revendică sau nu cititorii.


 50. 50

  referitor la text şi la mesajul lui.
  degeaba discutăm noi, cîteva femei. noi am priceput ce şi cum, de multişor.

  rahatul (da, danny, rahatul!) este la bărbaţi în mînă. ei îl manevrează, în general. cu patimă şi mîndrie. asta e…


 51. 51
  Nora:

  Ana, ce ai? Ce sunt exagerările astea? Fiecare e liber să adauge ce vrea. Am înţeles foarte bine ce spui, numai că ăsta nu e un text religios şi nu e scris în spiritul niciunei confesiuni. Îmi pare rău dacă ortodocşii sau catolicii se simt ofensaţi de “copiii ei”, dar la fel s-ar simţi unii şi alţii de sintagma “copiii lui Decebal şi ai lui Traian”. 😆


 52. 52
  Nora:

  Dar dacă tot se vorbeşte de asta, admit că eu, în urma lecturii Noului Testament, n-am rămas cu impresia că Maria ar fi rămas fecioară. Aşa am citit eu. Atât m-a dus capul, aşa am priceput. Iar în lectura mea, imaculata concepţie se referă strict la naşterea lui Hristos. Când am scris textul însă, nu asta m-a interesat, repet.


 53. 53
  Nora:

  Mda. Nici eu nu-mi pot imagina, Andreea, două femei rupându-şi coastele şi aruncând cu grenade pe motive religioase sau de orice altă natură. De aici şi fantezia mea cu matriarhatul. 😀


 54. 54
  Morringain:

  @Nora: sa nu mai zicem ca Noul Testament nu e tocmai o sursa de incredere privind chiar si existenta cuiva nementionat vreodata de vreun istoric, decat dupa mult timp si din auzite.


 55. 55
  Nora:

  Nu şterg nimic. De ce să şterg? Iar acum mă întristez eu. Nu pricep de unde atâta durere şi jale. Tu ai venit şi ai expus punctul ortodox de vedere, eu pe cel personal. De ce atâta sensibilitate?


 56. 56
  Morringain:

  @Nora: sa nu iti povestesc atunci de femeile cecene, nu? 😛 Eu nu cred ca ar fi femeile necesar mai blande decat barbatii. In anumite cazuri nu-s deloc, sunt chiar mai rele.


 57. 57
  Morringain:

  @Ana: eu nu vreau sa imi stearga comentariul. Oi fi eu specialista la spus tampenii, dar prefer sa ramana acolo.


 58. 58
  Morringain:

  @Ana: daca au fost interpretate gresit, ajuta-ne sa intelegem. Nu sa le stergem. Stiu ca eu si cu tine vom avea din punctul asta de vedere o limita in comunicare, dar putem incerca sa trecem peste. Stiu, uff, suna a demagogie 🙁


 59. 59
  Morringain:

  Mda, acum pare ca vorbesc cu peretii. Minunat 🙄


 60. 60
  Nora:

  Morringain, când citesc Noul Testament, o fac aşa cum aş face cu orice altă carte de beletristică. Adică respect convenţia atâta timp cât sunt în interiorul lecturii. Deci, “mă prefac” că “muşc momeala”. Iau lucrurile aşa cum sunt prezentate acolo. În această cheie şi nu altfel, m-am referit la Maria. Textul de mai sus nu emite judecăţi nici asupra cultelor, nici nu voiam să stârnesc vreo dezbatere pe aşa ceva. Unde dai şi unde crapă.


 61. 61
  Nora:

  Povesteşte-mi, Morringain. 😀 Că-s curioasă.

  Nu vorbeşti cu pereţii, eu sunt încă aici, dacă răspund mai greu e pentru că am treabă. 😀

  Dar da, văd că Ana şi-a luat jucăriile şi a plecat. Noroc că nu poate să ne dea delete şi-n cap. 😛


 62. 62

 63. 63

  draci! nu ne povesti, Morringain. vreau să rămîn cu impresia că femeile sînt bune, blînde, pacifiste, bune de pus la rană.
  aşa ca mine. 🙄


 64. 64
  Morringain:

  @Nora: na ca Andreea nu vrea sa-i distrug corola de minuni a lumii 😀

  Dau doar un exemplu: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1261502/Female-suicide-bombers-Moscow-kill-30-attacks-tube-trains.html

  Cu Ana imi pare rau, asta e, am mai spus ca avem neaparat limite de comunicare, pentru ca ceea ce e real pentru ea e ireal pentru mine. Si probabil invers. Ma resemnez la a mai crede ca voi putea convinge pe cineva vreodata ca am dreptul sa nu cred in povestile lor.


 65. 65
  Nora:

  Morringain, sunt sigură că nu asta a deranjat-o pe Ana. Mărturisesc însă că nu ştiu ce anume a supărat-o atât de tare încât să-şi şteargă comentariile. În fine.

  Da, bănuiam că vei pomeni de văduvele negre. Dar acolo mi se pare că e vorba mai degrabă de femei-instrumente.


 66. 66
  Ana:

  Nora,

  Mi-am luat numai comentariile din care nu s-a înţeles absolut nimic. Dacă vrei să-mi iau jucăriile, trebuie doar să-mi spui. Se rezolvă îndată.

  Morringain,

  Niciodată nu am încercat să te conving de nimic. Şi pe nimeni. Chiar nu te înţeleg acum. Nu avem nici umbră de prozelitism din partea mea. Eu ştiu în ce nu crezi tu fiindcă ai exprimat asta în multe rânduri, tu nu ştii în ce cred/nu cred eu pentru că eu n-am făcut-o niciodată. Doar presupui, bazându-te, poate, pe una dintre şcolile pe care le-am absolvit. Nu e destul. Eu nu mă exprim public în acest sens. Mi-ar plăcea să nu mă amesteci cu aceia care chiar au încercat vreodată să te convingă de ceva. Şi să nu-mi acorzi prezumţii de… vinovăţie, raportându-te la terţe experienţe. Cu mine n-ai avut astfel de experienţe şi n-a avut nimeni.


 67. 67
  Morringain:

  @Nora: ca sunt spalate pe creier, nu am indoiala, la fel ca si barbatii lor. Si cu toate astea, nu cred ca asta le absolva cumva de vina si ca femeile ar fi de felul lor mai pasnice decat barbatii.

  Nu cred sa fie doar testosteronul ala cauza agresivitatii si oricum si noi femeile avem destul incat sa o luam razna cateodata si dam in cap cuiva. Da, poate indelunga evolutie de la maimutele pana la noi a impus specializarea femeilor cu adunatul de fructe/vegetale/agricultura/ingrijit copiii/tinut casa, lasand barbatii sa se ocupe de vanatoare/razboi, dar n-as baga pentru asta mana in foc ca femeile sunt niste blandute inofensive.

  Bine, acum nu ma crede ca as adopta tezele catolicilor de acum o mie de ani pentru care femeia era ceva malefic 😀


 68. 68
  Nora:

  Ana, nu ştiu ce ai, repet. Reacţia îmi pare disproporţionată. Nu vreau să-ţi iei nicio jucărie. Dacă ar fi să-mi şterg toate comentariile din care ceilalţi n-au înţeles ce aş fi vrut eu să transmit, nu ştiu ce s-ar alege.

  Iar tonul tău îl găsesc jignitor.


 69. 69
  Morringain:

  @Ana: nu m-ai inteles, imi pare rau. Stiu ca nu ai incercat sa ma conving de nimic, si nici eu pe tine, decat poate de dreptul meu de a nu crede in ceva, dar asta o fac la modul foarte general si cu toata lumea. Nu am presupus in ceea ce crezi tu, am presupus ca esti credincioasa, ceea ce e cu totul altceva. De fapt, nu e presupunere, pentru si tu ai exprimat-o de cateva ori, chiar daca nu ai intrat in detalii. E normal ca intre un credincios si un necredincios sa fie limite de comunicare. La asta ma refeream. Si de asta imi parea rau. Nu te acuzam ca incerci sa ma convingi. Sper ca nu te-ai suparat pe mine, chiar nu vreau asta.


 70. 70
  Ana:

  Nora,

  Deloc. A fost doar consecinţa… jucăriilor. Nicio intenţie în alt sens. În cel jignitor. De unde până unde aşa ceva între mine şi tine? M-am enervat fiindcă nu s-a înţeles, dar s-a interpretat. Ce sens avea să tot explic la nesfârşit într-un loc care fusese deja etichetat? Niciunul. Dar o să-mi treacă. Disproporţionat în raport cu ce? 🙄


 71. 71
  Ana:

  Morringain,

  În niciun caz nu m-am supărat. M-am enervat că am vrut una şi a ieşit cu totul alta. Nici că sunt credincioasă n-am spus vreodată. Sunt de prea mulţi ani atentă cu asta, Morringain, nu am scăpări, sunt perfectă măcar la capitolul ăsta. 😆

  Nu suport prozelitismul de niciun fel. Organic îl resping.

  Întotdeauna îi iau în calcul deopotrivă pe credincioşi şi pe necredincioşi, asta dacă se exprimă ei. Altfel, nu fac astfel de categorisiri în raport cu oamenii. Nu le pot.

  Aşa am fost dintotdeauna, nu mă poate îndoctrina nimeni şi nimic.

  Şi, colac peste pupăză, iubesc un ateu şi-l iubesc în draci. 😆 😆 😆


 72. 72

  vai dă sufletul tău!!! 🙄


 73. 73
  Morringain:

  @Ana: daca e la fel de imposibil ca mine, fac si eu ca Andreea 😀


 74. 74
  Nora:

  Ana, e foarte ciudat ce spui. Jignirea a fost să nu mă consideri un partener de discuţie. Iar asta ai făcut ştergându-ţi comentariile. Da, mi se pare o reacţie exagerată: adică ok, n-am înţeles, am interpretat nu aşa cum ţi-ai dorit. So what? Era un capăt de lume? Nu mai vrei să detaliezi, n-o faci. Foarte bine. Pricep asta.


 75. 75
  Ana:

  Andreea und Morringain,

  Noa, până la suflet, aş marca alte etape, considerându-le indispensabile, dacă-mi permiteţi. 😳 Şi, hmmm, omul e oricum, numai posibil nu. 😆 😆 😆

  Nora,

  Eu n-am fost partener de discuţie, nu tu. Eu m-am enervat atât de tare încât am văzut roşu în faţa ochilor. Repet, să nu-ţi mai treacă prin cap insultăţenia. Nu cu mine. Adică nu de la mine. Niciodată, indiferent de discuţie. Că te tai, să muară dujmanii!


 76. 76
  Morringain:

  @Ana: daca era posibil, nu mai era dezirabil. Parerea mea, dar eu sunt o ciudata 😀


 77. 77
  Ana:

  Morringain,

  Zoroastru zici că eşti. 😆 La mine nu se fărâmă dorinţa astfel, nici nu se diminuează, asta fiindcă n-am veleităţi de proprietăreasă. Niciodată nu simt că am. A avea nu e verb reprezentativ. 🙂

  Nu pentru ateism i-aş frânge gâtul zilnic, nu, nu. Pentru altele, aparent inofensive. 😆 Ateismul e unul dintre elementele de culoare, dacă vrei. Unele femei vor bărbaţi negri fiindcă, vorba lu’ Narcis, până o bagă e preludiu, până o scot e postludiu, tu ameţeşti între praguri. 😆

  Eu n-am fantezii cu negri, ci realitate cu ateul. Nu e mişto? 😆

  Probabil că mă aşteaptă o pedeapsă serioasă. 😥 Nu, nu pe lumea ailaltă, pe asta. 😆


 78. 78
  Morringain:

  @Ana: eu sunt o nesabuita si o agresiva, ma stii bine. Daca nu-s eu proprietareasa, atunci cine? 😀

  Cred ca e prima oara cand aud de fantezii cu atei. Sa dea Zoroastru sa fie cat mai multi ca tine 😀


 79. 79
  Ana:

  Morringain,

  Nu mă poci vedea în postura de proprietăreasă şi nici nu-mi închpui că e cineva căruia să-i treacă măcar pe lângă cap că mă are. Ridic piatra… 😉

  Nu e, soro, fantezie, n-auzişi? E realitate pură. Soarta, mămică. Cine s-ar fi gândit? 🙄


 80. 80
  Morringain:

  @Ana: ridica, ridica, dar iti faci pacat cu biata piatra, la cat sunt eu de incapatanata, mai degraba se face ea pulbere 😀

  Fantezie, realitate, tot aia. Vezi, ca sa nu zici ca nu sunt dispusa la compromisuri 😛


 81. 81
  Ana:

  Morringain,

  Piatra o ridicam la cine s-ar crede proprietar, nu la tine. 🙂

  Ba da, eşti o tipă dată dracului, o compromiţătoare, ce să mai. 😆 Sau compromicioasă? 🙄


 82. 82
  Morringain:

  @Ana: pai si eu proprietar, Brutus. Adica ma vreau. Si, si. Data dracului normal 😀


 83. 83
  Costelus:

  Nu-i corect 🙁 Vreau si eu sa-mi pot sterge comentariile!

  Un dans la bara misto:


 84. 84
  Ana:

  Nu mai zgândări şi tu locul proaspăt. Ia şi mestecă nişte urdă şi zi bogdaproste.


 85. 85
  Danny:

  Ce se intampla aici fetelor? De prea mult bine va luarati la cearta? Ana si cu Nora? A devenit lumea prea mica, de va inghesuiti una in alta? E bine ca aveti jucarii de luat, macar p-astea, si tot ramaneti cu ceva.


 86. 86
  Danny:

  Ce-i, Andreea, vrei sa te pun la rana? Stai s-o gasesc mai intai.


 87. 87

 88. 88
  Seva Tudose:

  🙄


 89. 89
  Nora:

  Vreau concert Manu Chao. Şi să mai fie vară şi praf pe picioare. Şi să îmi fumez minţile. Şi să beau multă bere neagră, dar să nu mă simt umflată ca un balon. Adică să fie multă, dar să nu se simtă. Se poate. 😀 Când stau jos, să nu mai beau bere, să beau cuba libre. Se audeeeee?!


 90. 90
  Danny:

  Beusi ceva, Nora? Vara va mai fi cam vreo 10 zile. Si praf la fel. Dar sa-ti fumezi mintile si sa bei intr-una bere neagra, vin sec rosu, gadilata pe burta, si mai ales cuba libre cand stai pe o parte, asta-i ciudat rau de tot. Interesante pofte ai tu. Da, se aude bine de tot, dar mai greu se pricepe. Berea-lemon iti place? Numai a bere nu seamana, dar e buna la gust.


 91. 91
  Seva Tudose:

  Nora,

  se aude,se aude !


 92. 92
  Nora:

  Merci, Seva, bine că mai e cineva receptiv la dorinţele mele pe lumea asta. 😀


 93. 93
  Morringain:

  @Nora: eu vreau o vacanta departe de toti si de toate. Si mai vreau sa beau un cognac bun. Sau un Armagnac. Ceva tare, oricum. Vreau sa dansez cu un tip misto rau. Si sa o iau razna in general. Mai mult decat de obicei 😀

  PS. Later edit: am pus linkul aiurea la muzica, scuze 😀


 94. 94
  Seva Tudose:

  Nora,

  Morringain,

  😆 văzui că a fost o frecangeală(trio) pe aici,acum dacă o dați pe băutură,chiar că se va lăsa cu bătaie 😆


 95. 95
  Morringain:

  @Seva: cine, Seva, eu trio? Glumesti, eu sunt fidea rau si obositor de conventionala 😛 Noroc cu beuturica 😆


 96. 96
  Seva Tudose:

  Morringain,

  eu văzui ceva contravențional 😉


 97. 97
  Nora:

  Despre ce vorbiţi voi aici? 😀


 98. 98
  Seva Tudose:

  da urât mai este ăsta iggy pop & the stooges ! o secundă am crezut că-i goco 🙄


 99. 99
  Nora:

  Nu e! E mişto! Iggy rules! 😀


 100. 100
  Morringain:

  @Seva: urat=interesant Edwin Collins canta de fapt cantecul ala, dar el e prea banal 😀


 101. 101
  Seva Tudose:

  Nora,

  nu știu nici eu,dar Morringain a spus că „este fidea rău și obositor de convențională” nu prea înțeleg ,dar mă rog
  dacă ea spune…


 102. 102
  Morringain:

  @Nora: nici eu nu stiu la ce se refera Seva, vorbeste de triolisme pe aici, n-am idee 😀 eu i-am spus ca eu sunt conventionala, deci eu triolisme nu. Inca 😀


 103. 103
  Seva Tudose:

  Morringain,

  unde a dispărut urâtul ?


 104. 104
  Morringain:

  @Seva: n-a disparut, e mai sus 😛


 105. 105
  Seva Tudose:

  Morringain,

  eu am făcut aluzie la nenumăratele comentarii puțin contradictorii avute între voi trei : Ana,Nora și tu Morringain. Am înțeles că Ana a șters anumite comentarii și eu nu știu ce/cum/din ce s-a ajuns până la „luarea de jucării”

  Doamne Ferește !


 106. 106
  Morringain:

  @Seva: pai ma gandii si eu la un trio pe bune. Si ma intrebam daca n-a fost unul de nu l-am vazut eu de chioara. Ala nu fuse trio de zici tu. O mica neintelegere, asta-i tot.


 107. 107
  Morringain:

  Ca tot suntem la capitolul urati 😀


 108. 108
  Nora:

  Urâtul ăsta nici măcar mie nu-mi place. 😀


 109. 109
  raj:

  Despre evrei am scris inca de la aparitia mea pe Pandora`s. Ii iubesc. M-am autodeclarat de mult filoevreu. I-am cunoscut in Bacau, Buhusi, Piatra Neamt,Iasi, in anii 70 si pana in 1970 inainte de plecarea lor masiva din tara. Eu unul ma rusinez pentru ceea ce sa intamplat in anii razboiului. Unul din bunicii mei a vazut cu ochisorii lui ce s-a intamplat la Iasi si la Odesa. Antisemitii sunt oameni jalnici, goi la suflet. Ei nici macar nu i-au cunoscut pe evrei, dar ii urasc. Ma bucur enorm ca la Pandora`s si aici la pistol, nu am intalnit oameni antisemiti. Doamna Nora ati scris pentru sufletul meu. Imi place si va multumesc mult


 110. 110
  Morringain:

  @Nora: nu-mi place nici mie, dar imi place melodia. Singura de la el care-mi place.


 111. 111
  Nora:

  Şi nu-i a lui. 😀


 112. 112
  Nora:

  Raj, şi eu mă bucur când dau peste filosemiţi. Că de anti mi s-a luat. De fapt, mă bucur când dau peste filo-orice. Să te ruşinezi pentru ororile făcute de ai tăi e semn de maturitate şi e etapa, cred eu, necesară vindecării. Nu cred nici în culpabilizarea în exces, dar nici în ascunsul gunoiului sub preş.
  Eu nu pricep oricum, aşa cum am zis de nenumărate ori, cum poţi urî o populaţie. E aproape ca şi cum ai urî o… galaxie.


 113. 113
  Morringain:

  @Nora: da, dar mie varianta asta imi place, nu alta. Stiu, o ciudata 😀

  @Raj: ma bucur ca mai sunt si oameni normali 🙂


 114. 114
  Nora:

  L-am văzut o dată în concert. Mă rog, eu n-am dat banii pe el, era la pachet cu alţii. A crezut de cuviinţă să ne arate un fleoşcăit şi albicios cur.


 115. 115
  Morringain:

  @Nora: sa te impac atunci si sa uiti de traumele suferite. De asta nu poti sa zici ca nu-i frumos, desi poate e prea conventional 🙂


 116. 116
  Nora:

  Doamneee! Anii ’80! Continuu să cred că au fost cei mai catastrofali ani în modă. 😀 Ce freze aveau! 😆 Mă mai uit la pozele maică-mii cu permanentul ăla de puteai să-i aşezi liniştit o oală pe el. Şi rochiile alea cu volane, şi clipsurile! 😆


 117. 117
  Ana:

  Fiţoaso! 😆

  Morringain,

  N-o scoatem la capăt cu ea. Au fost, dar au trecut. 😆

  Raj,

  Urcă, domnule, ce stai la intrare?!


 118. 118
  Morringain:

  @Nora: mie mi-au placut anii aia. Si muzica. Mai putin parul ala de oaie 😀


 119. 119
  Nora:

  Aha. Ziceţi voi. Cred că îi adăuga juma’ de metru în înălţime părul ăla.
  O parte din muzică îmi place şi mie.


 120. 120
  Nora:

  Au trecut, dar s-au cam întors. 😀 Uitarăţi de culorile neon din ultimul timp.


 121. 121
  Nora:

  Colanţii ăia lucioşi de după revoluţie îi mai ţineţi minte? Ăia negri cu bandă fosforescentă pe o parte, pe care scria Fanatic? Dar pantofii Gregorio Rizo? Vai, cât mi-am dorit pantofii ăia… Şi gecile alea siclam sau bleo turbat? 😀


 122. 122

 123. 123
  Ana:

  Nora,

  Nu le văd, dear. Am orbul găinilor. Nu văd decât ce-mi convine. Când oi reuşi să fac asta şi cu celelalte simţuri, oi levita dracului. 😆


 124. 124

  iote! ce vreau eu să pun şi ce iese. mi-e lene să schimb.


 125. 125
  Nora:

  Înnebunişi? Ne puseşi 100 de melodii ABBA? 😆
  Overdose!


 126. 126
  Morringain:

  @Nora: pe alea nici nu le-am bagat in seama. Eu aveam altele mai interesante acasa. Rochiile de ani 40-50 a lu bunica-mea, cu accesoriile aferente (palariute tip castronel, genti si parfumuri vechi de in liceu ma vedeai rujata cu un ruj de ala turbat Margaret Astor vechi de vreo 50 de ani si data cu parfum rusesc si mai vechi Muzica), dar mai ales uniformele bunicului. Si acum mai am maruntisuri. Aveam cativa ani, inotam in cizmele lui si in uniforma, dar ce mai defilam prin casa 😀


 127. 127
  Nora:

  Păi, alea erau mişto. Ale bunicilor. Eu nu mă satur nici acum de pălăriile cloche şi de genţile alea cu închizătoare metalică, din aia care face “clac”. 😀


 128. 128
  Nora:

  De la maică-mea probam mai ales combinezoane. Aţi observat că acum nu mai poartă nimeni combinezon? 😀


 129. 129
  Morringain:

  @Nora: pai tocmai, ca erau asa misto ca alelalte nici nu aveau cum sa imi ia ochii 🙂


 130. 130
  raj:

  Ana 117 Io deja is sus. …………. Io am un combinezon negru cand ma bag pe sub masina. E din ala cu totu. Mai nasol e cand te taie… pardon. Miemi place Abba. In 2008 am vazuto pe blonda, in Germania. Io nu stiam cinei, dar miau zis unii. Da Edle undea fost ? La cules via ?


 131. 131
  Nora:

  Ei, Raj, alea la care mă refer eu sunt puţin mai comode… 😆


 132. 132
  raj:

  Eu visez sa dau jos jartiera cu dintii


 133. 133
  Nora:

  Vorbeşte cu Vali. Cred că se aranjează. 😀


 134. 134
  Morringain:

  @Raj: sfatul meu: o luna fara nimic si dupa se aranjeaza cu orice fantezie 🙂


 135. 135
  Morringain:

  @Nora: de astea vorbesti? Ca eu de combinezoane nu prea am avut parte, maica-mea era cu rochiile si atat


 136. 136
  Ana:

  Raj,

  Gata. S-a rezolvat. Poţi intra pe site.


 137. 137
  Ana:

  Fetelor,

  Îmi speriaţi băietul. Raj, nu te lua după ele, că ie perverse rău, mai ales în combinaţie.


 138. 138
  Morringain:

  @Ana: dar chiar asa fioroasa crezi ca is? Hai, mai, ca-s mata onorifica blanda, sa-ti spuna Andreea si Nora 😀


 139. 139
  Ana:

  Mda, pe mine m-ai fentat. Mă voi răzbuna. Vezi tu. 😈


 140. 140
  Morringain:

  @Ana: cum adica te-am fentat? 🙄 Eu am anuntat ca vin si gata, doar nu era sa dau buzna peste tine. Si oricum, am avut oracaitorul dupa mine, a fost chin pentru fetele astea. Deci n-ai pierdut nimic, ba mai mult, ai castigat 😀


 141. 141
  Ana:

  Am glumit, Morringain. Eram în vacanţă atunci, p. net, dar aş fi vrut să te văd, fir-ar. 🙁


 142. 142
  Morringain:

  @Ana: eh, ce sa vezi, o grasa 😀


 143. 143
  Ana:

  Serios? Atunci eram două. 😆

  Neavând net, n-am văzut anunţul venirii tale.


 144. 144
  Morringain:

  @Ana: ete colea, poza de la Buzau, neaparat cu pisica in brate. Eram si buhaita de somn, normal


 145. 145
  Ana:

  Eşti frumoasă fleaşcă! (Ăsta e superlativul absolut al Radei de când era mică. Merge la orice.)

  Da’ cu ochii cam necuviincioşi, văz. Cam iscoditori, cam ibovnicoşi. Hmm… Cam porno, ca să fiu succintă.


 146. 146
  Morringain:

  @Ana: acum e randul meu sa mor de ras 😀 Ete pe naiba necuviinciosi, am zis eu ca arat a poloneza banala 🙄


 147. 147
  Ana:

  Să n-aud. Eu n-arăt a polonetă banală, am şi sânge lituanian. Puţin, dar am. Şi noi semănăm foarte bine. Nici nu-mi vine să cred. Banală? Ai vrea tu, ca să te mai odihneşti, poate. 😆


 148. 148
  Morringain:

  @Ana: tu esti bruneta, eu mi-s culoare incerta, nici blond, nici saten, nici roscat. Aici toata lumea ma intreaba daca-s poloneza. Inclusiv polonezii 🙄


 149. 149
  Ana:

  Vai, cum îndrăzneşti?! Nu sunt brunetă. Să depuie lumea mărturie. Când m-au văzutără prima dată, eram blondă ca p. Serios. Acum sunt şatenă ca tine. Natiurelă. Auzi, brunetă.


 150. 150
  Morringain:

  @Ana: eu am vazut poze cu tine bruneta. Pune aici poze noi atunci 😛


 151. 151
  Nora:

  Morringain, ba mie mi-ai rămas blondă în cap. 😀


 152. 152
  Nora:

  Morringain, Ana zice că înainte era blondă. Nu acum. Memoria mea vizuală e tâmpită rău oricum. Eu o ţin minte în degradeuri. 😆


 153. 153
  Nora:

  Morringain, nu drăcia aia de salopetă o aveam în cap. Ci piesele alea de lenjerie intimă, pe care le purtau pe sub rochie.


 154. 154
  Morringain:

  @Nora: ah, ok, acum am inteles. Nu-s chiar blonda. Sau cel putin nu de blondul ala clasic, de rusoaica. De aia zic eu ca e culoare incerta.


 155. 155
  Ana:

  Noraaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

  Aia a fost o eroare. Am dat erată repede. N-am poze cu blonda, daţi-o dracu’!

  Nu brunetă, şatenăăăăăăăăă. 😥


 156. 156

  ăsta e combinezon?
  cam aşa am eu unul:


 157. 157
  Ana:

  Nora,

  Că-n degradeuri m-ai văzut prima dată. De ziuamea, acum doi ani. Aşa a fost. Eram şuviţată agresiv, aproape blondă. Ştii tu bine. Şi înfoiată ca p.


 158. 158
  Danny:

  Buna seara! Vreau sa obtin de la voi o informatie de ordin economic.

  1 -- Cand a fost introdus impozitul pe venit/pers. fizice de 16%?

  2 -- La ce venit se refera?

  3 -- Cine a introdus acest impozit si la persoane fizice?


 159. 159
  Costelus:

  A plecat blonda aia cu tite misto de pe Pandora?


 160. 160
  Nora:

  Nu, Andreea, nu erau aşa sexicioase. Ăsta e un soi de neglije, de babydoll. Erau din material satinat (ca materialul de jupă), numai că erau cu totul, mai lungi decât ăla pe care îl puseşi tu, cam până la genunchi. Se purtau pe sub rochie, mai ales atunci când rochia era din material transparent (ca să nu se vadă chiloţeii şi sutienul). Deci, aveau rol practic, nu erau de pamplezir. 😀

  Cam aşa:

  combinezon


 161. 161
  Morringain:

  Mda, s-a trezit Dora sa faca politie. In loc sa-si vada de incapacitatile ei 🙄


 162. 162
  Morringain:

  @Nora: eu il stiu de furou.


 163. 163
  Nora:

  Morringain, no offence, dar dacă ai ceva să-i spui, fă-o acolo, bitte.

  Da, şi furou îi zicea. Îmi tot stătea pe limbă cuvântul. 😀


 164. 164
  Morringain:

  @Nora: imi e cam scarba. Plus ca daca i-as scrie tot ce imi trece prin cap, n-ar publica in veci comentariul.


 165. 165
  Zana Maseluta:

  Danny, incerc eu sa-ti raspund:

  1. Un nene rau.

  2. Inclusiv la venitul pe jos sau cu masina.

  3. Un alt nene rau (sau poate acelasi, ce stiu eu?!)


 166. 166
  raj:

  Dna Anuta, blonda ca p ? Va rog sa detaliati…….. Dna Morri 144, corespundeti intrutotu cerintelor actuale. As fi vrut sa zic ca chiar sunteti frumoasa, dar nu voiu a se interpreta. Matza e buhaita, nu dv. Dna Nora, voiu sa va vaz si pe dv. . Asea ca sa fac o comparatiune. O intrebare: daca as purta un furou, se poate zice ca fac furori ? Da cinei picioare lungi dela 160 ?


 167. 167
  Nora:

  😆 Aşa, zâno. Că pe tine te aşteptam, era rândul tău.

  În altă ordine de idei, ieri am auzit că musiu Ponta a anunţat renunţarea la cota unică. Ştie cineva detalii? N-am apucat să mă informez. Dacă da, în ce sens? Ştiu că în “programul de guvernare” bântuiau ceva despre trei cote, de 8, 12 şi 16. Ieri s-a referit la asta? Sau, pur şi simplu, la o creştere a cotei pentru cei cu venituri peste medie? Probabil n-au găsit destule piscine în ţara asta.


 168. 168
  Nora:

  Raj, eu sunt mai ruşinoasă. 😀

  Iaca, o neruşinată, cin’ să fie?


 169. 169
  Zana Maseluta:

  Nora, ma faci pe mine nerusinata??? Altadata nu-ti mai trimit nicio poza. 🙁


 170. 170

  furou e un cuvînt urît.


 171. 171

  tu eşti acolo, în poză, zîno?
  da’ de ce ai umerii mai laţi decît fundul?


 172. 172
  Nora:

  Zâno, nu fi. Nu vezi că bărbaţii ăştia numai cu ochii după obrăznicături sunt? O fată cuminte ca mine n-are nicio şansă. Pe când tu cu furou roz şi picioare luuungi…


 173. 173

  Nora, e un falş abominabil. uite cum stă pe vîrfuri!!


 174. 174
  Zana Maseluta:

  Stateam pe varfuri ca era podeaua rece.


 175. 175
  Nora:

  Muzo, nu voia să răcească la ovare. S-o înţelegem…


 176. 176
  Zana Maseluta:

  Si ai dreptate cu umerii, dar numai pe jumatate, adica numai cu ala dreptu’.


 177. 177

  da, ce să zic… că nu putea să-şi pună un preş sub ea. unul din ăla de la uşa de intrare în apartament. tot omul are aşa ceva!


 178. 178
  Zana Maseluta:

  Nora, tu esti ca minciuna, ai picioare scurte???


 179. 179
  Nora:

  Da, zâno. Mai sunt şi ca buturuga mică ce răstoarnă carul mare.


 180. 180
  Zana Maseluta:

  Omu’ va avea, dar oama, nu.


 181. 181

 182. 182
  Danny:

  Nora, in discutia de ieri, Ponta a precizat ca unica cota sa fie de 16% pentru societati comerciale, pentru cei cu venituri medii si mari, iar 8 sau 12% pentru cei cu venituri mici. Pe net am vazut stiri ca se doreste marirea cotei de 16%. PDL-ul doreste pastrarea cotei la 16%. In nici un caz nu se renunta la cota unica. Pe mine altceva ma deranjeaza: platirea datoriilor de 5 miliarde euro catre FMI in 2013, din totalul de 22 miliarde cat a imprumutat idiotul de Basescu. Eu propun ca regimul Basescu sa plateasca toate datoriile, adica toti cei care au fost de acord cu asa ceva ( guvernul Boc)si-au semnat acordul cu FMI. Nu oamenii de rand sa plateasca datoria prin marirea taxelor, inventarea altora noi si a impozitelor. Pe mine nimeni nu m-a consultat daca doresc imprumuturi de euro pentru platirea salariilor si a pensiilor, dar piscine, sali de sport si terenuri de fotbal in panta au construit la suprapret cu zeci de milioane euro. Stii de ce? Nu ma simt reprezentat de nici un politician. D-aia doresc democratia directa, prin puterea societatii civile si renuntarea la cea reprezentativa. Acum ma intelegi, Nora?


 183. 183
  Danny:

  Zana Panseluta? Nu prea m-ai lamurit la intrebarile alea. Pai, cine e acel nene rau, Zano? Zi-mi numele omului rau. Sa fie oare Basescu?


 184. 184
  Danny:

  Buturuga mica, ia spune cate care mari ai rasturnat la viata ta? Da-mi exemple.


 185. 185
  Zana Maseluta:

  Ă,ă, îmi şopteşte colegul StatuPalmaBarbăCot că cică unu Moliceanu, îl ştii?


 186. 186
  Danny:

  Moliceanu-Tariceanu? De regula, Moliceanu, nu este rau.


 187. 187
  Danny:

  Andreea, la 181. Pentru ca Dumnezeu este de gen masculin! D-aia! Iar femeia este mai apropiata de El, tot din acelasi motiv. Subconstientul lucreaza din plin.


 188. 188
  Nora:

  Şi o linguriţă de la kurzi:


 189. 189
  Nora:

  Mda, azi e ziua minorităţilor. 😀


 190. 190
  Seva Tudose:

  Nora,

  mda,how about a „Cancion tradicional” romeno 🙄
  și noi avem muzică cultă !

  http://www.youtube.com/watch?v=7GFVSF3W3wg


 191. 191
  Seva Tudose:

  Nora,

  uite una culto-comică cu Placido Domingo & Leontina Ciobanu Văduva ( da,ea este fiica lui Maria Ciobanu )

  http://www.youtube.com/watch?v=r9ouGjJwPgk&feature=related


 192. 192

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *