Sweet Home, Chicago!

Oh, Chicago, oraşul imens (locul 4 după Tokyo, New York, Los Angeles), renumit a fi oraşul vânturilor, “Garden City”, “Beirut by the Bay” şi… “Sweet home”! Desigur, cum New York este The Big Apple, mărul cel mare, oraşul Chicago a ales să fie The Big Onion, ceapa cea mare! Cine n-a auzit de Al Capone? Oraşul bătăliilor cu forţele de ordine pe timpul Prohibiţiei alcoolului dintre anii 1919 şi 1933. Aşa au vrut minţile luminate ale SUA din vremea aceea, nu alcool! Mai ales oraşul masacrelor ordonate de Al Capone, contra gangurilor rivale.

Şi tot nemernicul ăsta de oraş fu primul care a înfiinţat organizaţia pentru drepturile homosexualilor, acum nu ştiu dacă şi pentru lesbiene. Aici au migrat afro-americanii între 1910 şi 1930, “marea migrare” de la câţi fuseseră iniţial, cam 50 de mii, se făcură 250 de mii.
Nu mai spun că, tot în Chicago, Enrico Fermi a condus primul test nuclear ce a dus la crearea bombei atomice a SUA din W.W.II!

Oraşul Chicago, fiind un oraş-port la Saint Lawrence, fluviu ce se revarsă în Oceanul Atlantic. Ca şi Bucureşti cu Dâmboviţa, este traversat de un canal ce conectează cu Chicago River şi, mai apoi, se uneşte cu fluviul Mississippi. Of, cum poţi să nu menţionezi că tot de aici veni Preşedintele Barrack Obama, ce a cântat vestitul “Sweet Home, Chicago”!

Viaţa, oraşul plin de emigranţi sud-est europeni, printre multitudinea celorlalte etnii din tot globul, au dus la o viaţă artistică diversificată.

La Theatres se dau spectacole cum ar fi Oriental Arts at Ford Center, spectacole în limba poloneză la Gateway Theatre, şi Opera Lituaniană, să spun doar câteva. Cum pot să nu menţionez de vestita pizza împănată, “stuffed pizza”, adică aluatul de pâine este umplut cu brânză, apoi modelată în dublu şi pusă într-o tavă cu margini înalte, “deep-dish”, ca mai apoi, să se pună tot pomelnicul de brânzeturi şi legume deasupra!

Tot Chicago a fost vizitat de Maica Tereza, Dalai Lama şi Papa Ioan Paul al II-lea. În drumul meu către Great Lakes City, acolo unde este localizată una dintre cele mai renumite baze militare de instruire a celor care intră în serviciul militar al Navy USA. Acolo am fost într-adevăr cea mai mândră ca mamă şi americancă, deoarece fiica mea a graduat acolo “The Booth Camp” în serviciul militar, ce urma să fie exercitat pentru aproape 5 ani de atunci încolo!

Am preconizat că, atunci când voi fi în zonă, voi vizita din nou Chicago, aflând că există un nucleu românesc, Camping românesc, Centru Cultural, restaurante şi cluburi româneşti şi multe catedrale, biserici ortodoxe şi, desigur, Consulat Român! Şi, nu de mult, aflai că şi politic (of, democratic românesc) ar fi fiul lui Prigoană?!

24 comentarii la “Sweet Home, Chicago!


 1. 1
  Seva Tudose:

  apropo,de ce unele fotografii se lungesc înălțime 🙄


 2. 2
  Seva Tudose:

  Admin,

  te rog anulează fie prima fotografie și las-o pe a X-a,ori anulează fotografia a X-a și las-o pe prima…

  se repetă ! De fapt eu am trimis în dublură. Mulțumesc !


 3. 3
  Nora:

  Seva, eu am fost plecată, cred că a făcut altcineva schimbările. Acum e ok?


 4. 4
  Nora:

  Eu le văd normal. Restul, tot “lungite” le vedeţi?


 5. 5
  Seva Tudose:

  Nora,

  foto:1,4,5,6,10,11 le văd lungite !

  foto: 2,3,8,9 le văd normale !

  Acum vă mulțumesc,trebuie să zbor,este 1:30 după-amiaza ca de obicei plec !


 6. 6
  Nora:

  Bye, Seva! Zi frumoasă să ai.


 7. 7
  Raj lt.rez.:

  Cum Dna Seva, lituanienii au opera pe acolo ? Noi ce avem ? Prea mult otel si sticla. Nu-i pe gustul meu. Daca voi ajunge vreodata pe acolo, pot sa ma uit pe sus, sa numar etajele. Capacele de la canal nu se fura… Nu am vazut niciun pom, nicio zambila, o mushcata,


 8. 8
  Nora:

  Raj, eu ameţesc numai uitându-mă la poze. 😀


 9. 9
  Seva Tudose:

  Raj#7

  Aici în USA fiecare stat și sunt 50, are câte o floare ce se găsește din abundență în staul respectiv,specific lui. Deci statul Illinois unde-i Chicago are : purple violets(violete mov,liliachii) deci nu mușcate… 😆

  http://amazingpicturesoftheflowers.blogspot.com/search/label/Violet%20Colors%20Pictures


 10. 10
  Seva Tudose:

  Raj

  Și fiecare stat din USA are specific,predomină,câte o pasăre,fiind statul în care are populația rasei specificată este din abundență. Deci statul Illinois are pasărea: cardinal !

  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=C9LNexIoCW0&feature=endscreen


 11. 11
  Edle:

  Parca arata mai bine ca alea din Frankfurt. 😀

  In Würzburg, orasul langa care locuiesc, nu au avut voie sa construiasca mastodonti din astia. Cele mai inalte cladiri sunt tot alea vechi.


 12. 12
  Ana:

  Ce frumuseţe! 🙂 Vorba cântecului pentru copii: Vreau să stau şi eu aici!


 13. 13
  Raj lt.rez.:

  Dra Nora: io ametesc cand beau, la hora si-n telescaun. Dna Seva: dar panselutze au americanii ? Creca n-au, is praf. Dna Edle: Am poposit in orasul dv. Am admirat basilica si-o nemtoaica beton care molfaia un amburger inlauntru. Da` cine-i cracanata aia cu nadragi portocalii , din poza ?


 14. 14
  Edle:

  Ati vazut colectia de vara a lui Valentino? Ma uit si plang…


 15. 15
  Ana:

  Nu te mai potoleşti…


 16. 16
  Edle:

  😆 Si pantofiorii tot din dantela sunt.


 17. 17
  Ana:

  Cât despre chiloţi… nici nu mă îndoiesc.


 18. 18
  Raj lt.rez.:

  Sa nu va indoiti, e posibil sa aiba chiloti, dna Ana, desi sper din tot sufletu sa nu poseze acest articol de dat jos la repezeala. Gasesc inutili pilotii. La Jurnalul National e un artocol: “Click aici, dobitocilor !” M-am repezit ca dobitocul sa dau click. Era o poezioara.


 19. 19
  Ana:

  Tu de ce umbli iar despuiat? 🙄


 20. 20
  Raj lt.rez.:

  Am izmene, scumpe dna Ana, dar n-am caciula in cap, cum ar zice maica. Fime i-a atras atentia cacorect ii “pe cap”, dar mai a zis ca-i tot un rahat. De dimineata a venit unul sa-l angajej. Il cheama Cristinel in buletin. Cum poate sa-l Cheme Cristinel pe o namila de 2m, 140 de kile, barbos, fioros, cu privire de chremenal ? Nu va botezati copiii: Alin, Dian, Crin…


 21. 21
  1Q:

  M-aș plimba nițel cu trotineta pe ulițele copilăriei la Chicago. N-au garduri de nuiele, da` cre` că mă pot obișnui..


 22. 22
  Seva Tudose:

  1Q

  ca orice metropolă,oraș din USA are un„downtown”cu zgârie nori,clădiri mastodonți din beton și sticlă,unde de fapt este centrul financiar,administrativ,bussiness..

  dar majoritatea trăiesc în suburbii,oamenii aleg fie în blocuri cu apartamente,complex de vile,casă,vila personală,fie mansion,pălățel,palat.. ori la ferme,ranch cu zeci ori sute de hectare de pământ(fiecare după buget
  ) 😀

  uite „downtown” ul meu,și în depărtare vezi suburbiile…
  http://www.youtube.com/watch?v=bc0AbCpm0Ok

  eu locuiesc la casă,curte,grădină de flori,zarzavat… șamd


 23. 23
  junghiul:

  Azi cârti(țâ)m oleacă?

  Abia aștept să-l văd pe Phil!

  2,25 P.M., ora Micălăcii!


 24. 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *