Timbuktu, cântecul micilor păsări

Dacă citiţi prezentările, o să aflaţi că Timbuktu/Le chagrin des oiseaux are ca subiect modul în care este mutilată viaţa oamenilor dintr-un oraş din Mali de către islamismul fundamentalist, venit la putere pentru o perioadă în 2012, şi despre ipocrizia războinicilor care poartă flamura însângerată a jihadului. Şi vă imaginaţi imediat tezisme seci. Dar, dacă-l vedeţi, veţi afla că e în primul rând un film de dragoste şi de tăcere.

Implacabilul este vântul care mişcă nisipul în deşertul din Timbuktu. Implacabilul este destinul care împinge o vacă din cele 8 în năvodul unui pescar. Implacabil este glonţul şi implacabilă este sharia.

O familie alege să rămână când toţi pleacă. Către ce să-mi îndrept fiica când am de ales între foame şi sete? se-ntreabă bărbatul, Kidane. Între foame şi sete, se va consuma viaţa lor. Dar în toată dezolarea şi toată tragedia, pătrund crâmpeie de culoare şi muzică. Nu întâmplător rebelii fundamentalişti impun reguli absurde, precum interdicţia de a asculta muzică, de a fuma sau de a juca fotbal. Arta şi orice produce bucurie omului reprezintă o cale de evadare, or, misiunea lor este să semene frica şi să înăbuşe speranţa. Dar chiar şi aşa, există mingi fictive. Există ficţiune, există poveste şi culoare.

Este un film al chipurilor răscolitoare. Paradoxal, în sânul familiei, personajul nostru nu vorbeşte mult. Dialogurile cu soţia lui mustesc de căldură a privirilor, îşi sunt sprijin unul altuia fără prea multe explicaţii, dragostea lor şi cea a fiicei are alte căi de manifestare, în afara cuvintelor şi atâta, atâta tandreţe. Privesc deşertul de sub veranda-cort, cu extraordinarele lui culori, şi aşteaptă ce va să fie. În faţa tribunalului ad-hoc instituit de jihadişti, vorbeşte mult însă tot încercând să apese butoanele umanităţii, fără să implore, fără să-şi piardă cumpătul. Şi îţi dai seama iarăşi cât de diferită este atitudinea noastră în faţa morţii, cât de diferit tratăm şi responsabilitatea pentru actele noastre, cum subterfugiile sunt inexistente acolo căci n-ai unde te ascunde, între cer şi pământul gol.

Timbuktu are şi scenele clasice, la care te-ai aştepta când auzi de islamişti fundamentalişti, cu lapidări şi lovituri de bici, dar nu şi petiţiile pe care le semnăm noi aici şi ştirile pe care le citim cu indignare. Mutilaţii de acolo sunt anonimi şi cad pentru o vină pe care-o recunosc cu dârzenie, chiar în spiritul nealterat şi necorupt al credinţei lor.

Abderrahmane Sissako, regizorul, stăpâneşte arta de a surprinde poveşti în priviri. Sunt jocuri întregi, schimburi de “pase” de la un personaj la altul, foarte adânci, cu o poezie a tragicului tăcut care taie respiraţia, oricât ar suna de siropos. Toate astea anulează tezismul prezumat, iar intriga este una care universalizează povestea. Jihadiştii se îndrăgostesc şi ei prosteşte, iar crima nu e doar în sabia lor.

Nu e un film cu “şmecherii” şi artificii. E un film care mizează pe ingredientele clasice: dragoste, moarte şi rezistenţă. Dar e uman şi emoţionant. Din carne frumos drapată, nisipul în care ne vom întoarce şi apa care le hrăneşte pe toate. Iar graţia gazelei, a cărei goană deschide şi închide filmul, este acel gen de frumuseţe incontrolabilă, care nu poate fi interzisă şi stârpită nicicum.

PS: bucăţile cântate sunt minunate, minunate!

77 comentarii la “Timbuktu, cântecul micilor păsări


 1. 1
  Seva Tudose:

  Nora,

  dacă schimbăm personajele,altă țară,alt oraș,vom întâlni aceleași concepții,una este justețea față de justiție,vom vedea aceiași ignoranță,lipsa dreptății,mai liberali ori libertarianism, fanarioți,guerilă,fanatism.

  Inegalitățile economice,condițiile de viață,lipsa oportunițăților duc la fascism,ocult…islamism fundamentalist…

  dar opinia mea,unde,când am văzut noi o țară arabă democrată,și nu constant în faze de război,revolte,răsturnări de guverne,masacrându-și propriile populații,pe criterii religioase !?

  I’m sick and tired !


 2. 2
  Seva Tudose:

  „dialogul cu soția lui mustesc de căldură”

  presupun în disperarea lor,un pic zăbavă,o privire,un zâmbet,o clipă de respiro,face cât un butoi de aur !

  Mie fotografia îmi inspiră așa:credința lor oarbă în așteptarea sfârșitului firesc,împreună !

  eu ca regizor aș fi fost ceva mai optimist și arătând că viața ne-a fost dată să o trăim,că cealaltă viață după moarte,nu scăpăm niciunul !


 3. 3
  Nora:

  Da, Seva, de-asta am zis că povestea e universalizată. Dar așa de frumoși erau!
  Anei i-ar fi plăcut, cum visează ea să fi fost negresă. 😀


 4. 4
  Nora:

  Au mai fost, Seva. Turcia, Liban, Iranul chiar până la revoluția islamică.
  Chiar și Afganistanul până la războiul cu rușii.


 5. 5
  Seva Tudose:

  Nora,

  este vorbă:după ploaie iese soare !

  Turcia,Iranul Liban-ul au fost așa numite de către arabi„infideli occidentalizați” tocmai ptr.deschiderea lor către occident ! A fost o perioadă de stagnare după al II-lea război mondial,o perioadă de „recuperare” !

  Aceste țări arabe au vrut să arate că resping acest„islamism fundamentalist” Revenirea în mare forță a fundamentaliștilor„brotherhood,IS” i-au pus pe toți cu
  botul pe labe…vezi acum cine manipulează aceste țări ?

  Egipt,Libia,Tunisia,Siria,Liban,Palestina(Fâșia Gaza mai bine zis) chiar și Turcia devine din ce în ce mai„fundamentalistă” 😥

  în România nu prea vezi pe realitate fața lor,aici în USA se exprimă liber și fără echivoc ! Ei știu asta,îi protejează CONSTITUȚIA…nici în țările lor nu își permit acest lux !


 6. 6

 7. 7
  Nora:

  Da, și le-au mai aruncat și aliații ”din greșeală” ajutoare. 😀


 8. 8
  Seva Tudose:

  Nora#3

  cum că Ana și-ar fi dorit să fie născută negresă…mda…să se fi născut pe o insulă la malul oceanului,într-o vilă,cu servante și servanți,levitând la piscină,sorbecăind dintr-un pahar cu acai…a spoil girl… 😀

  dar să fi o negresă din Bronx N.Y și bărbatul la pârnaie ptr.droguri,să ai 3 copii,la care fata de 13 ani este deja însărcinată…indiferent de câți bani ar avea ori primește ajutoare sociale de la guvern,din taxele percepute de la cetățeni…

  tot vrea să aibă în picioare adidași ACE…NIKE…și Obama Phone ! Și nu ai să vezi o negresă să lucreze în tura de noapte la o fabrică de producție…


 9. 9
  Seva Tudose:

  Nora#7

  Balanța,trebuia o balanță(doar ești o balanță) pe rebeli cine să-i susțină ? România ? Deci…tot americanii,futu-i… ?


 10. 10
  Nora:

  Ce e aia Obama Phone?


 11. 11
  uc:

  ce titlu frumos i-ai pus la art 🙂
  e in cinematografe oare?


 12. 12
  Seva Tudose:

  Cum nu știi ? Cam acum doi ani,oriunde se ducea Mr. President,le ofereau cetățenilor cîte un telefon mobil…în campaniile lui politice ! Ca pe o bomboană…

  Desigur majoritatea erau afro-americani ! La fel ca în România,sarmale și țuică fiartă în campanii politice 😆

  That’s why we’are voted for….spuneau intervievații !


 13. 13
  Nora:

  Uc, eu l-am văzut aseară în cadrul Films de Cannes a Bucarest, un festival care aduce filmele de la Cannes și unde e nebunie să prinzi bilete. Pe alea cu premii, de obicei, le mai bagă pe urmă și-n cinema-uri. Ăsta nu știu să fi luat premii.

  Petit oiseau îi zicea tatăl fetiței. Familia sfida interdicția cu privire la muzică.


 14. 14
  Nora:

  Sevaaa, nu-i susțin. Dar mi s-a părut incredibilă prostia lor. Cum e posibilă o așa greșeală la un așa nivel?
  Și na, Balanțele caută mereu să nu fie părtinitoare. 😀

  Nu știam faza cu telefoanele.


 15. 15

 16. 16
  Nora:

  Mă prinsei că n-avuseși somn. 😀


 17. 17
  Seva Tudose:

  Ok,anul acesta fusei în România la 3 nunți,am jucat,am dansat…dar nu am cum să uit o nuntă libiană ! Nu este un secret,una din fiicele mele căsătorită cu un libian.

  deci aici în USA,s-a făcut nunta numai între bărbați într-un local anume și o altă nunta numai cu femei ! Cât de luxuriant,mireasa a fost într-o rochie strap-less crem…

  ca apoi o rochie rubies, ca la oficierea nunții să aibă o rochie extraordinar de superbă,strict tradițională libiană,toată brodată cu auriu,bleo,și cristale Swarosky…

  bijuteriile la găt mîini închieturile gleznelor,brățări din aur…dacă se făcea o „spargere” cred că hoții ar fi luat chiar zeci de kg.de aur ! Dar ce vreau să spun,nu am dansat atât de mult în viața mea,3 zile m-au durut șalele !

  Dansau arăboaicele,ce m-au lăsat gură-mască căscată ! Au fost cam 45-50 de femei,cu adevărat au tocit covorul persan din salon…

  http://www.bing.com/videos/search?q=Libyan+Music+2014&Form=VQFRVP#view=detail&mid=E8C43A9C0428B9292463E8C43A9C0428B9292463


 18. 18
  Raj:

  Mie numi place titlu. Cand dau sa zic Timbuktu, imi patineaza limba in gura , ii 1 cuvant greu.


 19. 19
  Raj:

  Io prin scene clasice, inteleg cai vorba de babardeala, ca babardeala ii decand lumea, e clasica….


 20. 20
  Raj:

  Balanta ii cea mai buna sodie.


 21. 21
  Raj:

  Dna Seva ii scorpioanca. E rea…


 22. 22
  Nora:

  Seva, cred c-a fost spectaculos. Ţi-am zis, mi-ar plăcea să particip la una.

  Nu-i aşa bună, Raj.
  Dar da, ai dreptate, babardeala este clasică. 😆 În principiu. Unii ţin să aducă însă tot felul de inovaţii. De neînţeles pentru mine.


 23. 23
  Raj:

  Stiu, laumericraci samd….


 24. 24
  Nora:

  Mda, s-a stricat lumea asta la cap! 😆


 25. 25
  Raj:

  Io stiu 1 poc care se arde la buci….


 26. 26
  Raj:

  C and vaz calugarii barbosi, grasi, rumeni , rozalii la obrajiori, imi vine sai iau la batae…


 27. 27
  Raj:

  Dra Uc, aveti draci pe dv. , s-au naveti timp sa dati peicea ?


 28. 28
  Raj:

  Stima, dnu 1Q !


 29. 29
  uc:

  bunadiminetica 🙂

  Ik, daaa, am avut un pic de draci asear pe mine ca miam stricat fasul preferat -- cel minu, ca l-am bagat in masina de spalat in loc sa-l duc la curatatorie, m-am culcat.


 30. 30
  1Q:

  Sărna și să tră, oriunde v-ați afla!


 31. 31

 32. 32
  Nora:

  Neața. Ce e ăla ”fâș minu”? 😀


 33. 33

 34. 34
  Nora:

  Pfiu, cu abrevierea asta nu mai eram la curent. 😀 Îmi suna numai a ”minou, minou”, cum strigă francezii pisicile.


 35. 35
  Seva Tudose:

  Nora,

  iar americanii strigă pisicile așa:
  „kiiiiiri kiri kiri kiriii !” 😀

  dar eu strigai pe motanul meu Ricki„pis pis pîs pst”
  s-a uitat vecinul cam urît la mine…

  aici „ pîs-pst” înseamnă când atragi atenția cuiva în secret și tăcere,cum ar agăța cineva pe stradă o gagică 😀


 36. 36
  Nora:

  Ha, la noi pst-ul are dublu sens. E și pentru pisici, și pentru gagici. 😀


 37. 37
  Raj:

  Cum asica oriunde m-as afla , dnu 1Q ? Ce vreti sa insinuati ? Ma aflu la servici, acasa labnga nevasta. Io nu umblu pin carciumi. Dra Nora, dnu 1Q are chef de artzag. N are chef de artag dra Uc care din eroare a bagat catelu la spalat in masina , desi ar avea tot dreptu si, dnu 1Q arunca sageti. Natz putea sal linistiti ? Sasha am draci pa mine Ca Viorel Lis e in divort…


 38. 38
  Raj:

  Io pe siameza mea o strig asa: Fa scarbadracu, luatzar coada foc, ma mai strezesi mult, facuti si dreguti ?


 39. 39
  Seva Tudose:

  Raj

  uite un video,atunci când l-am descoperit pe youtube,cred că făceam „cură de râs” zilnic mă amuza,mă bine dispunea…încearcă și tu !

  http://www.bing.com/videos/search?q=katen+laughing&FORM=VIRE4#view=detail&mid=993AA5067CB81E9C0FB4993AA5067CB81E9C0FB4


 40. 40
  Nora:

  Așa ceva nu se poate! Dacă nici în căsnicia lui Lis nu mai putem avea încredere…


 41. 41
  Nora:

  Hai să v-arăt și vouă ce a intrat azi la tipar! 🙂 🙂 🙂


 42. 42
  uc:

  ffff frumoasa coperta si si ce ai scris tu, felictari! 🙂 :*


 43. 43
  Nora:

  Mulțumesc, Uc. Ana mi-a făcut o mare, mare onoare. 🙂


 44. 44
  1Q:

  Mami e de fer!


 45. 45
  1Q:

  Hm! Cică îți provoacă apnee


 46. 46
  1Q:

  Sărumâna și să tră cum oți putea!


 47. 47
  1Q:

  S-a făcut de acăsire. Ce repedea mai trece zioa!


 48. 48
  Nora:

  Cine sau ce provoacă apnee? 😀


 49. 49
  Nora:

  Hai să dau din casă: are copertă cartonată și poze! 😀


 50. 50
  1Q:

  APNÉE s.f. Întrerupere a respirației (în mod voluntar sau în cursul unei boli). [Pron. -ne-e. / < fr. apnée, cf. gr. a – fără, pnein – a respira]. Ai scris că drumul începe cu...și se termină cu pauza de respirație. Adică, aleluia!


 51. 51
  1Q:

  NU trebuia să ziiici că are pooozeee!!! Ai stricat surpriza, na


 52. 52
  Nora:

  Știu, bre, ce e aia apnee.
  Dar citiși cu curul. Tocmai, că faci pauză ca să respiri. Nu ca să nu mai respiri. Îți zisei și dincolo. 😆


 53. 53
  Nora:

  N-are. Te păcălii ca s-o cumperi. Muahaha! 😆


 54. 54
  1Q:

  Adică o citești în apnee? Mai grav


 55. 55
  Nora:

  Nu mă enerva la creieri!


 56. 56
  Raj:

  Pai unde era sa va enerveze, la popou ?


 57. 57
  Raj:

  Dnu 1Q sunteti in campu muncii s-au in conced ? Catz disparut 1 timp…


 58. 58
  1Q:

  Voiam să dispai de tot, de tot, ca să-mi măsor adicția. Da` ce, pot? Nu pot. Stau să enervez oamenii p`aci și pe dincolo, pe feisbuc, poa` i s-o face cuiva milă de mine și mă ucide


 59. 59
  1Q:

  Să tră, că m-ați scos din țâțâni cu cerebritatea dvs pe Fb! După ce n-aveț nici cont și că-s invidios, mai și comentați ca să vă aflați în treabă


 60. 60
  Nora:

  Așa voiai, ai?


 61. 61
  Raj:

  Mongolii astia or avea pla mare ?


 62. 62
  1Q:

  Șșș, că-s la vrăjeală pe fb. Să nu afle dom Raj, că mi-o suflă


 63. 63
  Raj:

  Suflu in cacat, na ! Am io femeele mele. Roesc in juru meu. Le agat cu pula, nu cu loganu…


 64. 64
  1Q:

  Nu mai vă tăt lăudaț!!! Că nu mai mă impresionaț. Nț! Mi-am găsit pacea și liniștea sufletească pe fb


 65. 65
  1Q:

  Numa` să nu mă dea Nora de gol că am Logan. O știu în stare. Da` ce dacă! E 1,6, MPI ful-ful, nu e o mașină oarecare


 66. 66
  1Q:

  Dacă n-ar deranja-o pe d-na Manu și pe Nora aș continua să descriu frumoasa mea mașină ca mai `nainte. Doamne, ce frumos era! Ce vremuri


 67. 67
  1Q:


  Poate așa d-na Manu devine mai melancolică, mai nostalgică


 68. 68
  1Q:

  D-na uc joacă pocker cu dom Cosa pe fb


 69. 69
  1Q:

  Eu am dat cu sec, da` nu-mi arată nimeni cărțile. Nimeni nu joacă cu cărțile pe față, mă, nimeni


 70. 70
  Manuella:

  Bună seara! 🙂
  Ziceţi voi că nu am melodie frumoasă!

  1Q, pe fb, linişte sufletească?! şi-apoi, vrăjeli?
  Hotăreşte-te! ori vrei acţiune, ori pace!
  Te contrazici. Nimic de acolo nu ţi-a întors gândul de la maşina ta aceea cu nume amestecat.


 71. 71
  Manuella:

  Nora, acum văd limpede o preafrumoasă copertă de carte nou-nouţă, al cărui titlu continuă să mă intrige.
  Şi câteva cuvinte cu suflet aşternute!

  Un motiv în plus să vă îndrăgesc! 🙂


 72. 72
  uc:

  io nustu sa joc pocker :D, numa bacara, da nici aia ca am uitat-o
  va pup si o seara fainaaa 🙂


 73. 73
  Nora:

  Bună seara, lume! 🙂


 74. 74
  Nora:

  Nu te dau, bre, de gol. 😀 Vrei să spun c-ai Mercedes? Aşa, ca din întâmplare pot aduce vorba. 😀


 75. 75
  Nora:

  Ia uite, şi Raj e crai!
  Cum v-aţi dat arama pe faţă!


 76. 76
  Nora:

  Manuella, 🙂 Abia aştept să am cartea în mână.
  O să te dumireşti. Există o proză în ea cu titlul ăsta. 😉


 77. 77
  uc:

  we faaain!
  o intind, pe sapt av.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *