Ivan Turbincă

S-a oprit Dumnezeu la mine și m-a întrebat:
Vrei să fii Sfânt?
Eu? Sfânt?
De ce nu? Bun ești, corect ești, simțire ai, adevărul îl rupi până în inimă, ce îți mai trebuie?
Păi eu sunt păcătos, draci, am păcatele mele.
Ei, păcate! toți Sfinții le-au avut. Deci? Ce faci?
Mă mai gândesc.


Ivan la poarta Raiului. Imagine din filmul Se caută un paznic (1967).


 

37 thoughts on “Ivan Turbincă

 1. Vasazica, asa face Dumnezeu? Intreaba pe oricine daca vrea sa devina sfant? Pe mine de ce nu m-a intrebat? Sau pe voi?

 2. Cel ce se sacrifica pentru altii este fericit. Intr-asta consta fericirea lui, sa se sacrifice. Pentru ceilalti, a se sacrifica nu-i o fericire, ci un chin de neinteles si inutil.

 3. Treaba e dacă, odată căpătat statutul ăsta, rămâi aşa sau trebuie să munceşti ca să-l revalidezi periodic. 😀
  Danny e un cavaler, cu cal, sabie, and shit. 😛

 4. Ha, ha, Rravic, pai tu esti Dumnezeu? Poate mai la batranete, ca acum sunt tanar si pacatos. Intelepciunea cu sacrificiul uneori se pupa, alteori nu.

 5. Nu poate fi decat dumnezeul lumii lui. Iar acest lucru nu-l face intr-atat de universal, incat sa ma intrebe daca vreau sa devin un sfant. Glumesc. Considera a fi o replica dintr-un film sau dintr-un roman scris de tine, Nora, mai tarziu.

 6. Manuella

  Danny, tu, apărătorul colegelor din clasele primare, cavalerul neînfricat în fața neadevărului, cu paloș cu tot, mereu drept în judecată, tu, care te lupți în scris cu drepturile societății civile, ești păcătos?

 7. danah

  Nu inteleg ce cauta “corect”acolo. Corectitudinea e rațiune, e politica de a împăca părțile si esueaza in compromisuri. Când iti rupi adevarul din inimă sau pana la ea, esti martir, esti suferind, esti căutător, esti oricum dar nu corect.

 8. Ha, ha, ce diferit citim. 😀 La mine, tocmai, corectitudinea exclude compromisul. E menţinerea liniei drepte, nu a celei curbe. 😀

 9. Si eu sunt pacatos, Manuella, ca orice om, dar doresc sa nu ma intrec in pacate cu cei mai rai oameni de pe pamant.

 10. Nora, la origini, sfintii au fost oameni pacatosi, apoi, revelati de suflu divin, au muncit permanent, cu sacrificiu, si au murit pentru implinirea dumnezeirii pe pamant. Asa au devenit sfinti. Deci, munca -- sacrificiu -- moarte -- statut. Dupa moarte au devenit sfinti.

 11. Tipsy

  Să nu vorbim despre sfinţi in necunoştinţă de cauză! Toţi sfinţii au păcătuit cumva, cândva. După un eveniment, o revelaţie sau altceva au purces pe calea corectitudinii, bunătăţii, simţirii şi adevărului unic! Dar Ivan Turbincă este sfânt? Dacă aduna dracii-n turbincă nu cred că-i sfânt. Doar culegător de rele, de rău în general. Cred că toţi pruncii sunt sfinţi, ulterior se aleg sfinţii şi nesfinţii. C’aşa-i firea omenească. Scaraoţchi este a doua putere-n lume, nu-i aşa?
  Nevastă-mea-i un pic mai bisericoasă şi mă alintă uneori cu o vorbă dragă mie: „Bată-te sfânta de pacătos, nu pupi tu raiul în veci!“ Da’ eu nici nu vreau să-l pup, vreau să-mi fie cald…De ce o zice totuşi, să mă bată sfânta?

 12. Ha, Tipsy, daca vrei sa-ti fie cald, te poti aseza in cazanul cu smoala, e chiar fierbinte. Se afla doar la un pas de rai.

 13. Tipsy

  Dacă ai să stai lângă mine şi te va pune Sarsailă să pui lemne pe foc, chiar îmi va fi cald.! 😈 👿

 14. Tipsy

  Păi nu ştii că ne pune Michiduţă pe rând în cazan? Eu, când voi fi de rând la băgat lemne am să dau o fugă la cazanul lui Raj ca să-i menţin temperatura constantă chiar cu riscul ca tu să-ngheţi în zmoală! Oare el nu vede ce debităm pe-aici? Unde o umbla marele grădinar?
  Sărutări de mâini doamnelor, voi vă plimbaţi prin Rai, nu-i aşa?

 15. TIPSY

  Bună ziua tuturor!
  Se zice că au murit în accident de maşină doi bătrânei, soţ şi soţie.
  Au ajuns in rai unde era linişte, pace, armonie, păsărelele cântau…
  -Vezi ce bine este? zise el cam nervos. Puteam să fiu mai de mult aici, da’ tu
  nu, ia de mănâncă „sănătos“, nu mai fuma, nu mai bea…cel puţin 10 ani am irosit pe Pământ! 😆

 16. Raj

  Io oricum stau zilnic intrun butoi cu cacat, cca juma de ora, dnule Tipsy. Prima zi a fost mai nasol, acuma a inceput sami placa. Acuma na, pe ascuns, la toti ne place sa stam in butoiul cu cacat, da` nimenea nu recunoaste, cu exceptia mea. Azi am facut mulajul in ipsos, al rahatului cainelui meu. Unii il fac in ceara, io prefer in ipsos. Toti facem asta, dar putini recunosc. Deunazi mia intrat un arac in cur si na fost tocmai rau. Si azi miam facut de lucru pe langa aracu cu pricina, poate,poate. Tuturor ne place sa cadem cu curu in araci, dar foarte putini recunosc. 1/5 din populatie recunoaste, restu, nu. Un sondaj IRSOP a stabilit ca o miime din populatia tarii prefera sa faca oleaca de puscarie si pentru ca le e jena sa sparga vitrina viunui magazin sau sa injure un organ al legii, prefera sa candideze ca primari si asfel dorinta i se va indeplini. Mai e o chestie: mie imi place sami bag in popou catio tigara Camel. La toti ne place, dar doar 1/10 din populatia tarii recunoaste asta. Cine nu viseaza sa faca treaba mare intrun logan ? Multi, dar numa dnu 1q si cu mine recunoastem. Sluga !

 17. TIPSY

  Să trăieşti Raj!
  Dacă ai face mulajul rahatului în ceară ai avea multe şanse să-l expui la
  Muzeul Figurilor din ceară Madame Tussauds! Cred că la Londra ar fi cel mai bine
  să-l vadă şi Danny când ar avea timp liber! Şi ai putea să-i dai numele cui doreşti!
  Eu l-aş boteza D. Trump.
  1Q nu mai are Logan, acum e la concurenţă cu Opelu’ Manuellei!

 18. danah

  Mno, am trecut de la sfintenie direct in butoiul cu rahat :)). Pacatosi cu totii, doar Raj merita investirea pentru ca el cunoaste adancimea si recunoaste mirosul :).

 19. De obicei, e invers. Drumul spre sfinţenie trece prin rahat.
  Raj, acest Diogene al nostru şi nelipsitu-i butoi.

 20. rravic

  Că ne place nouă să stăm in butoiul cu căcat, nu văd nici o problemă. Problema apare după ce stai o zi întreagă în piscina cu căcat și te întorci seara acasă. Așa că ajunge să îți pută propriul căcat, furi din ăla de la piscină ca să mai completezi (aduci în buzunare, câte puțin în fiecare zi, cam așa cum făceau ăia din ”The Great Escape”, filmul din anii 60 cu Steve McQueen), e un miros cu care te-ai obișnuit deja. După o vreme nici nu mai știi cum îți miroase propriul căcat, dar măcar ne pute tuturor la fel :DDD

 21. Tipsy

  Mă simt un pic vinovat pentru că de la mine şi Danny a pornit povestea cazanului (butoiului)!
  Voi, sfinţilor, luaţi piatra şi aruncaţi! 😯
  La urma urmei, câţi sfinţi sunt în calendar? În toate calendarele? (persoanele de faţă se exclud)! 😛

 22. Tipsy

  Duminica dimineaţa. Mamaie în faţa oglinjoarei adusă de tataie de prin drumurile lui prin ţară după porumb (făcea schimb de fructe pentru porumbul necesar mămăligii zilnice de peste an!)
  -Ce faci mamaie, te faci frumoasă?
  -Nu puiule, mă regulez că mă duc la biserică! Pentru ea, aranjatul in oglindă pentru a nu avea fire rebele-n păr însemna că se regulează! Adică se punea în ordine pentru a da o figură demnă în faţa Lui! Şi eu ca prostu’ atât mă amuzam…

 23. Manuella

  Tipsy, da, ăsta era cuvântul.
  Bunicul din Sibiu spunea așa : ” Ui, fată faină, regulată! ” 🙂

 24. 😀 Eu prima oară am întâlnit cuvântul în contextul “verbe regulate”. 😀
  Dar oricum îmi displace când e folosit cu sensul celălalt. Prefer variantele neaoşe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *