Cum se face că mi-a plăcut corida

Cum sunt departe de a fi o expertă în coride și cum familiarizarea mea cu subiectul se limitează la Hemingway, câteva articole, coride văzute pe youtube și doar una la fața locului, abordarea mea va fi una subiectivă și, evident, deloc exhaustivă. Trăirile, ca și informațiile mele, pot fi oricând supuse nuanțării și rafinării.

Înainte de toate, aș vrea să stabilim o bază de la care plecăm. Modul în care mă raportez la animale nu este cel al unui clasic ”iubitor de animale”. Nu mă tentează capcana antropomorfizării lor. Nu cred că animalele sunt bune sau rele, nu cred că mă iubesc și prefer răspunsul uman oricăreia dintre interogațiile mele. De fapt, e singurul pe care-l pot numi ca atare. Răspuns. Cred că sunt instrumente bune pentru noi, așa cum și noi putem fi instrumente bune pentru ele. Că ne pot face să ne simțim mai puțin singuri, iar asta e datorită proiecțiilor noastre, nu a ceea ce sunt ele, căci habar n-am ce sunt ele, ce e în ”sufletul lor”. Dar atât. Nu echivalez interacțiunea umană cu cea animală. De altfel, modul în care definim mereu animalul e exclusiv în raport cu ființa umană, îi atribuim stări și atribute umane, iar asta nu știu cât de onest e.

Revenind la coridă, mi se pare destul de simplu de explicat fascinația pe care-o exercită: viață și moarte concentrate într-un țarc. Death in the Afternoon, cum zice și titlul. Intri în Plaza de Toros, la ceasul amiezii, sub soare, parcurgi un culoar zăbrelit de umbre și alb, iei loc și aștepți. Nu știi la ce să te aștepți, dar nu ai cum să nu remarci geometria formelor, geometria stărilor. Ceva extrem de simplu, ceva extrem de curat.

Începe. Toți cei din arenă înfruntă moartea. Acolo, sub ochii tăi. De câte ori ai văzut asta? Calul, matadorul, taurul, los banderillos. În fiecare moment al prezenței lor de acolo, iau decizii. Matadorul și taurul se văd prima dată. Nu se cunosc, urmează s-o facă, e singura lor ocazie. Sunt copleșită de acest joc, de acest unu la unu final. Ecuația mea e-n termenii unei înfruntări și a legăturii dintre actori: moartea.

Toreadorul caută să-și înțeleagă taurul. E adversarul lui, nu e o victimă. Orice mișcare a acestuia, modul în care se aruncă, în care intră în arenă oferă date despre el. Așa începe dansul. La rândul lui, taurul își cunoaște adversarul, iar cu fiecare informație, devine mai periculos.

Corida nu e despre brutalitate, ci despre inteligență, intuiție și curaj. Este una dintre formele cele mai curate în care vezi abstractul luând trup pe teren. Terenul nisipos al arenei. Nu mă pricep la box, nu m-a atras, dar probabil e ceva similar. Toată confruntarea are drept scop înșelarea instinctelor animalului. Să-l faci să acționeze împotriva lui, să te apropii din ce în ce mai tare, să afli din ce în ce mai multe cu ajutorul unei cârpe frumos colorate. Cumva, e tot un fel de domesticire, dar o formă concentrată. Și orice domesticire e seducție. Seducția nu e completă fără risc și, mai ales, fără apropiere.

Acolo e dansul. În apropiere, retragere și fatalitatea deznodământului. E încleștarea între inteligență, rațiune și instinct. Între ceremonial și sânge. E roșul scurs pe paiete și mărgele, e broderia peste care taurul împroașcă nisip.

Actul tauromahiei e la fel de simplu ca basmele și tragediile vechi. Presupune confruntare și demonstrarea de virtuți. Exact ca eroii. Ca să fii un bun toreador, trebuie să fii nobil, inteligent și curajos. Îți respecți adversarul, joci curat, ești generos cu el. Altfel, ești un biet fanfaron, agitator de capă și ești perceput ca atare. V-am spus: ceva simplu, curat, deloc complicat. Valori primordiale. Mai e și despre solidaritatea din momentele tensionate. Despre a ști că te bazezi pe ceilalți și că ei vor fi curajoși și că veți supraviețui împreună și veți crea împreună.

Și e estetică. De la culorile arenei, costumelor la mișcările toreadorului. Torsul întors, încordarea, coarnele taurului trecând milimetric de un trup atât de firav, eleganța formelor, jocul volumelor, lumina. Teatru. De unde împrumută împărțirea în ”acte”, etape necesare, momente ale subiectului și combinația între pașii obligatorii și improvizație, alternarea momentelor de tensiune.

Te știai drept ființă căreia îi repugnă violența, submisivitatea, umilința, tortura. Dar nu asta ai văzut. Ai văzut un dans, ai văzut parteneri, ai văzut artă dramatică. Cumva, corida îmbină formele clasice (costume, muzică, înfruntarea simplă, directă) cu postmodernismul. Reprezentare și prezentare. Căci toreadorul și taurul nu simulează moartea, nu o joacă, ci o întrupează. Acolo, sub ochii tăi. Cam ca Marina Abramovic care-a întins spectatorilor o suită de obiecte și i-a făcut actori în jocul ei, pe carnea ei.


(Picasso, Corida, 1923, mai multe pe aceeași temă, aici)
Acum aproape un an, scriam asta.

111 comentarii la “Cum se face că mi-a plăcut corida


 1. 1
  Margot Hamingway:

  Ceva mai imbecil n-am citit de multa vreme. Esti cu atit mai scirboasa cu cit insisti s-o arzi in neologisme si exprimari de intelectuala frigida. Esti un fel de varianta a siliconatelor umflate cu botox, doar ca tu arati mult mai modest si augmentarea asta de neam prost la tine se manifesta prin cabotiniste intelectuale de doi lei. Mai bine ca n-ai ajuns sa lucrezi in invatamint, ai fi fost detestata de fiecare elev ceva mai intuitiv.


 2. 2
  Nora:

  Eu nu insist. Doar expun o părere pe blogul propriu, cu mijloacele pe care le am la dispoziție. Dvs. insistați să citiți și să comentați.
  Da, mai bine că nu lucrez în învățământ. La fel, cum mai bine că n-am ajuns să lucrez în contabilitate. Sau să fac pe mafalda. Ca dvs.
  Vă-nțeleg, ceva vă împiedica să respirați cum trebuie, a trebuit să scuipați. Vă simțiți mai bine?


 3. 3
  danah:

  Jalnic. Gretos. Grotesc de-a dreptul.
  Sa incepem. Baza de la care pleci tu este baza unui iubitor de asfalt, un om care a pierdut orice contact cu viata, cu emotiile in toate formele ei si singurul lucru pe care il divinizeaza este plasticul sau celuloidul. Un om care nu percepe legatura cu animalele e un om complet gol pe dinauntru fiindca animalele transmit cea mai fina si complexa gama de sentimente si nu pot gasi o formulare mai goala de continut decat ceea ce ai spus tu, cum ca ar fi proiectiile noastre. Un om care n-a stiut niciodata ce inseamna cu adevarat moartea si n-a inteles niciodata ce inseamna, de fapt, suferinta. In momentul in care ai facut o astfel de afirmatie in fata mea ai devenit cyborgul perfect, bine, noi doua stim deja ca esti impotenta emotional dar cat de completa e transformarea asta am aflat abia acum.
  Si nu, nu cred ca esti o “ființă căreia îi repugnă violența, submisivitatea, umilința, tortura” ci ca esti o fiinta care si-a dorit sa simta din plin senzatiile astea si ce e mai grav, una care abia a asteptat sa se scuture de aparenta de civilizatie si asazisa cultura si sa le “aplice”. Textul tau mi-a evocat o mizerie mazgoasa cu o spoiala de artistic pe deasupra, un rahat impachetat in celofan si prezentat sforaitor, cu emfaza, ca obiect de arta, unul caruia, bineinteles, prostii de rand nu-i inteleg valoarea. Iar impresia care mi-a ramas e de promiscuitate, sex imbibat in dejectii, de orgasm obtinut cu greu prin violenta si brutalitate. Cat de bolnav sufleteste sa fii incat sa vezi arta si spectacol in chinul unui fiinte, animal sau om, n-am sa inteleg niciodata.
  Marina Abramovic a vrut sa demonstreze cat de jos poate ajunge conditia umana in conditiile in care se da permisiune si frau liber instinctelor, necenzurate de ratiune sau de empatie. Asta ai demonstrat si tu ca esti, o spoiala. Si asta nu ar fi o problema, oamenii sunt de multe feluri, diversitatea e un dat. Problema apare doar in momentul in care pretinzi ca ai fi altceva decat ceea ce esti. Scrie despre inutilitatea sclipiciului din fundele de bal, despre oroarea flecurilor de metal la pantofii de lac, sunt industrii intregi in care iti poti dovedi utilitatea dar nu mai scrie despre emotii, corectitudine, umanitate.
  Nu ar fi fost nici o problema daca te mana curiozitatea sa vezi un eveniment neobisnuit care merita sa fie vazut macar o data in viata. Nu ar fi fost o problema nici daca recunosteai ca, la un nivel primar, instinctual, te-a infiorat, ti-a placut, te-a incitat. Faptul ca iti imbraci insa, emotiile in citate din Hemingway si in consideratii estetice este, insa de o ipocrizie maxima.
  Corida nu e un spectacol decat prin sclipiciul panglicii toreadorului si asta e tot ceea ce ai vazut si ai inteles tu.


 4. 4
  danah:

  Si da, stiu ca n-ai sa dai drumul commentului, dar stiu ca ai sa citesti, de asta iti spun ca n-am simtit in viata mea o greata mai scarboasa decat citind articolul asta si ca n-am sa inteleg vreodata cum ai reusit sa ma faci sa ma insel asupra calitatii tale de om. Cred sincer ca ai nevoie de evaluare psihologica foarte serioasa pentru ca ai profilul unui schizofrenic fara diagnostic, nimeni nu poate avea doua identitati, doua fete, doua personalitati atat de diferite fara o baza morbida. Desi, trebuie sa recunosc, in ultimul timp a inceput sa crape plasticul suficient cat sa se vada ceea ce ai pe dinauntru. Si mai recunosc ca asta ma bucura, poate, totusi, pe undeva, detii si o farama de suflet.


 5. 5
  Nora:

  Relax, Dana. Comentariul intrase în moderare, așa cum intră toate de când am refăcut blogul. Inclusiv ale mele.
  În rest, toate cele bune.


 6. 6

  Pfoooai ce comentatori tâmpiţi ai pe pagina de feisbuc.

  Iar tu te poziţionezi de partea corectă a baricadei, însă cu argumente ce nu ţin. Adică din întâmplare, cum ar veni.

  N-am timp de detalii (dar poate revin) aşa că scurtez:

  Uciderea taurului în coridă este cea mai optimă metodă de asomare. Este mai binevenită chiar şi decât asomarea cu mijloace moderne în abatoarele industriale.

  Dar ca să ajungi la concluzia asta trebuie să cam ştii şi chiar să fi făcut câte ceva în viaţă.
  Ălea care nu-şi fac nici patul în care s-au beşit toată noaptea o pot arde intelectual şi iubitor de animale pe feisbuc.


 7. 7
  Nora:

  Cea mai optimă? Pfoa, te-ai tâmpit de când nu mai umbli pe aici.
  Vino cu detalii, mă interesează perspectiva omului de la țară, am
  Intuit eu ceva, dar vreau să verific. Știu că relația voastră cu animalele e una mult mai onestă.


 8. 8

  Ura! Credeam că nu intru unde trebuie văzând „seceta“ de pe aici. Acum sunt bucuros în speranţa renaşterii pistolului! Bine zici Nora că unii prea umanizează animalele! Şi aruncă cu noroi în curtea ta de parcă i-ar obliga cineva să te viziteze! 🙄
  Ştii ceva de Raj? Aştept să intervină pe aici! De asemenea mi-este dor de toţi pistolarii (bulinari) care treceau prin zonă! Sărut mâna!


 9. 9
  Nora:

  Da, Tipsy. Bine ne-am regăsit.


 10. 10
  Nora:

  Cu Raj n-am mai vorbit de câteva luni.


 11. 11

  Nţţţ, Cosa, în arenă nu-i asomare ci ucidere prin înjunghiere direct în inimă. Asomarea presupune suprimarea durerii fără a afecta funcţiile vitale. Un taur înţepat în bulbul rahidian, electrocutat la un anumit amperaj sau lovit cu un ciocan între ochi poate trăi mult şi bine dar paralizat, fără a simţi durere. Da, ai dreptate, mulţi nu îşi fac patul şi nu aerisesc camera în care au dormit împreună cu animăluţul de companie!


 12. 12
  Manuella:

  Nu sunt, totuși, mult prea aprinse unele comentarii?


 13. 13
  Nora:

  Am găsit ce scriam acum 4 ani despre coride. 🙂 Și cearta cu boul de Costeluș. Aici, în comentarii.

  http://pistolulcubuline.ro/2013/04/18/crai-imbulinat/


 14. 14
  Nora:

  Repostez două citate din Death in the Afternoon.

  The fighting bull is to the domestic bull as the wolf is to the dog. A domestic bull may be evil tempered and vicious as a dog may be mean and dangerous, but he will never have the speed, the quality of muscle and sinew and the peculiar build of the fighting bull any more than the dog will have the sinews of the wolf, his cunning and his width of jaw. Bulls for the ring are wild animals. They are bred from strain that comes down in direct descent from the wild bulls that ranged over the Peninsula and they are bred on ranches with thousands of acres of range where they live as free ranging animals. The contacts with men of the bulls that are to appear in the ring are held to the absolute minimum.”

  ”There are two things that are necessary for a country to love bullfights. One is that the bulls must be raised in that country and the other that the people must have an interest in death. The English and the French live for life. The French have a cult of respect for the dead, but the enjoyment of the daily material things, family, security, position and money are the things that are most important. The English live for this world too and death is not a thing to think of, to consider, to mention, to seek, or to risk except in the service of the country, or for sport, or for adequate reward. Otherwise it is an unpleasant subject to be avoided or, at best moralized on, but never to be studied. Never discuss casualties, they say, and I have heard them say it very well. When the English kill they kill for sport and the French kill for the pot. It is a fine pot too, the loveliest in the world, and well worth killing for. However, any killing which is not for the pot nor for sport seems to the English and the French to be cruel.

  Acum nu mai copiez, dar urmează o împărţire a Spaniei pe provincii şi explică de ce, de pildă, cei din Catalunya sunt toreadori proşti, de ce coridele din Franţa (erau şi pe acolo) erau biete copii, lipsite de rafinament, de emoţie.”


 15. 15
  1Q:

  Uraa! Avem pistol. Sărna, doamnelor, și să tră vejnic alăturea de doamne, domnilor!
  Uh, ce bine e aici, chiar ș-așa, cu explozii de empatie, adevărate arteface, ba nu, artificii, ce-or fi, că tare framos fac plici


 16. 16
  1Q:

  Nora, ce te făceai daca nu erai vaccinată, a? Ce te făceai


 17. 17
  Nora:

  Unchiu, nu știu de ce rahat se tot duc în moderare comentariile. Și mie mi se duc, chiar și logată fiind. Mă disperă. 🙁


 18. 18
  Nora:

  Norocul meu că sunt. 😀 Că e plin de câini turbați.


 19. 19
  1Q:

  Drama qeen Margot, bine i-ați făceat, sărna, prea se dă mare. Așa-i trebă, oleacă de suliță pe schinare, să știe ceaia durere. O aoziți cum geme? Moaaa, ce mă înfioară, cre că o doare rău, prea i-ați dat cu furie


 20. 20
  1Q:

  Hai, mama queen k mama cu durerea, da`pe dna Danah ce-o fi pălit-o


 21. 21
  1Q:

  Nuj, lasă-le așa, or fi surprinse de atâta empatie, mna, e și normal


 22. 22
  Nora:

  1Q, ai cont de editor. Poți intra să le scoți din moderare. Până oi rezolva cu asta.


 23. 23
  1Q:

  Dom Cosa, să tră in a special mood! Ca și dl Tipsy, că și dânsu e om


 24. 24
  Daria:

  N-am avut timp să citesc tot, dar mi se par cam acide unele comentarii. Prea, prea…


 25. 25
  Nora:

  Acide, neah, de unde. 😆


 26. 26
  Seva Tudose:

  Ihaaa,ce pula…taurului se intampla aici ? Danah ??? Si Madam’Margot,cum citeam eu asa, rezemata-n cot,mi-am zis ce inseamna,Doamne sa fi idiot ?


 27. 27
  Seva Tudose:

  ihaaa…ce pula…taurului se intampla aici ? Danah ? Madam’Margot,cum stateam eu asa rezemata-n cot,ma tot intrebam ce inseamna,Doamne sa fi idiot ?


 28. 28
  Seva Tudose:

  ptiu…de ce nu intra comentariul meu ?


 29. 29
  Seva Tudose:

  hopaaaa,am nimerit-o ,a intrat ! Cat m-am chinuit sa ma loghez…


 30. 30
  Seva Tudose:

  Deci,cum am incercat de doua ori si nu mi-au aparut comentariile si cum fiecare si-a spus parerile jicnitoare(Danah ???? si Madam’Margot) despre articolul Norei,desi daca nu le-ar fi placut,ar fi renuntat sa mai citeasca.Dar,nuuuu au trebuit sa scrie o carnatarie sangerata ! Este blogul Norei si poate scrie despre ce vrea flocii ei…asa ca pas !


 31. 31
  Seva Tudose:

  gata,m-am prins…cum intra scris un cuvant,precum “penis or pubical hair” ori imperecherea dintre un barbat si o femeie(sustinatori convinsi ai Coalitiei ptr. Familie)cum nu mai apare comentariul !


 32. 32
  Seva Tudose:

  M-a facut mama bilinguala !


 33. 33
  Nora:

  Seva, de care comentariu zici? Nu ai nimic în așteptare.


 34. 34

  Salutare, salutare! Uşor, uşor revin prietenii la pistol!
  Să trăieşti domn’ 1Q! Mare om, mare caracter! 😆
  Doamna Seva are două limbi? Mare grozăvie! Sărut mâna şi grădiniţa plină cu legume! 😛
  Doamna Manuella este-n culmea fericirii: litoralul e plin, face furori în Opelul roşu! Sărut mâna!
  Ai grijă la tauri, da? Că toreadorii sunt rari. Adevăraţii toreadori! 😎


 35. 35
  Seva Tudose:

  Nora, de fiecare data cand intram pe Pistol,imi aparea sus dreapta avatarul meu,cu trandafirii(alesi de tine) si atunci cand am comentat eu ceva”de dulce” nu am vazut avatarul…am rescris com.din nou si tot degeaba. Atunci m-am dus jos si m-am locat cu my e-mail inclusiv password-ul,am revenit pe Pistol,si am scris a treia oara. De data aceea mi-a aparut si avatarul si comentariile.


 36. 36
  Seva Tudose:

  Acum ce naiba mai este de imi apare “Iepurila” desi nu imi displace ptr. ca tot avatarul meu este…doar nu m-am log-out,in fine !


 37. 37
  Seva Tudose:

  Tipsy…eu sunt de limba/limbarita dubla,ca si limba,cetatenie,nu c-as avea doua limbi ? 😀


 38. 38
  Seva Tudose:

  OK. incerg sa ma loghez….poate imi apar trandafirii !


 39. 39
  Seva Tudose:

  OK. ia sa vad ce branza am facut,daca-mi apare acum”Trandafirii”este ca,de fiecare data trebuie sa ma” log in” altfel imi apare “Iepurila” !


 40. 40
  Seva Tudose:

  Uraaaaa


 41. 41
  Seva Tudose:

  This is for Danah and Madam’Margot ! Cu mult mai periculos ptr. asa zisul “Rider” calaret al taurului,acolo unde iti poti gasi moartea,doar ptr. ca taurul nu se lasa calarit ! Deci in USA,se practica acest sport,unde taurul nu este in pericol,ci omul ! https://www.youtube.com/watch?v=Q2f2vxqIJtA


 42. 42
  Seva Tudose:

  https://www.youtube.com/watch?v=Q2f2vxqIJtA Ptr. Danah and Madam’Margot,aici in USA se practica acest sport,unde taurul nu este in pericol de moarte,ci calaretul”rider” doar ptr. ca taurul nu se lasa calarit !


 43. 43
  Seva Tudose:

  “Nu sunt robot” asta mi se scrie cand vreau sa ma loghez ??? Deci intru a treia oara cu com. si un site. https://www.youtube.com/watch?v=Q2f2vxqIJtA


 44. 44
  Seva Tudose:

  Am pus acest video,unde taurul nu este in pericol niciodata ,ci omul “rider” este de extrem de multe ori victima,doar ptr. ca taurul nu se lasa calarit ! Deci,Margot ce este asta,mai imbecil ori mai putin imbecil ? Danah,este jalnic,gretos,grotesc ?


 45. 45
  Seva Tudose:

  Nora,deci este cam asa,am scris 3 inaintea acestui din urma,am apasat pe Post Comment si nu s-au dus. Apoi eu am apasat pe sageata spre dreapta ptr. precedentul comentariu si l-am gasit. In casuta de Comment m-a dus pe tasta mea la Backspace si le-am sters,asa erau toate cele 3 comentarii,ramase netrimise. Nu este prea usor sa trimiti comentarii,decat daca esti perseverenta…


 46. 46

  Bună Seva!
  Ştiu şi eu ce înseamnă bilingv dar am vrut să te necăjesc un picuţ! 😆
  Ai devenit imună?


 47. 47
  Nora:

  Seva, dacă-ți apare aia cu ”nu sunt robot”, apasă pe ea. E posibil să te pună să introduci un cod. Care apare afișat acolo. Am făcut asta pentru că erau mulți boți care se înscriau și trimiteau spam.


 48. 48
  Danny:

  Helloo!


 49. 49
  Danny:

  Uite ca am intrat din prima! E bine ca si-a revenit blogul, dupa patru luni.
  Va salut pe toti!


 50. 50
  Nora:

  Seva, ți-am recuperat comentariile. Sper să nu mai fie probleme.


 51. 51
  Danny:

  Astazi, 21 IUNIE, Pământul se afla la cea mai mare distanţă de Soare. Este solstitiul de vara, cea mai lunga zi din an. Se intuneca la ora 21 41.
  Poate va reveniti si iesiti din amorteala.


 52. 52
  Danny:

  Nora, iesi ,draga, odata din amorteala si scrie! Mai traiesti?


 53. 53
  VICTOR ILINA:

  Căldură mare monşer! 😛


 54. 54
  Danny:

  Lasa vrajeala caniculara! Scrie acolo, orice-ti trece prin cap!


 55. 55
  Nora:

  Iar dai directive, Danny?


 56. 56
  Danny:

  In sfarsit, a aparut Nora. A zis si ea ceva. Nu conteaza, e bine ca a zis. Si-a adus aminte de mine.
  E canicula, Nora, nu-mi dau seama daca-s directive sau nu. De ce esti obsedata de “directivele” mele? Eu zic ca nu-s. Ia zi, ce mai faci?
  Raj de ce nu mai scrie pe aici?


 57. 57
  Nora:

  Probabil n-a aflat că și-a revenit blogul.


 58. 58
  Nora:

  O să-ți dai seama la toamnă, când va trece canicula.


 59. 59
  Danny:

  Nora, asta e prima vara pe care o petrec in tara si vreau sa-ti spun ca nu-i pot face fata din cauza caniculei. Verile anilor 14, 15, 16 le-am petrecut in Anglia, iar temperatura se afla undeva intre 20 -- 25 grade. Rareori, temperatura ajungea la 30 grade. Deci, m-am dezobisnuit de canicula din tara, de temp. de peste 35 -- 40 grade. Vara aceasta a inceput mai devreme cu astfel de zile fierbinti. Nu pot sa mai respir, caldura preseaza asupra capului, creierul imi este incins, n-am chef de nimic, tot timpul sunt indispus. Este clar ca m-am dezobisnuit, alta explicatie nu gasesc.


 60. 60
  Danny:

  Poti sa-l anunti telefonic pe Raj ca blogul si-a revenit? Probabil el asteapta sa fie anuntat de tine.


 61. 61
  Nora:

  Stai cu batista udă la cap.


 62. 62

 63. 63

  Danny, nici 1Q nu mai dă p’aici, pe fb ce-l mai văd dar la postările altora. Pe fete le înţeleg, stau la soare, la plajă, la ştrand, la terase, dar băieţii, unde sunt băieţii? 😆
  Mamă! Vine o furtună teribilă şi eu stau pe balconul deschis al casei părinteşti pentru că doar aici am semnal la „deştept“! 😛
  Trece o maşină cu pepeni de vânzare pe drum, cred că de cel puţin 5 ori pe zi, asta însemnând că are vânzare, dar mă enervează pentru că în megafon o „colorată“ ţipă ca din gură de şarpe:
  Hai la peeeepeni, hai la luuuubeniţe, hai la peeeepeni de Dăbuleeeeni!!! din 5 în 5 secunde…. 👿 Oare chiar s-au copt pepenii în Oltenia?
  Ţi-ai tras premier la poartă din câte observ, n-ai stat degeaba vara asta în RO! :mrgreen:


 64. 64
  Danny:

  Iar nu stiu sa pun poze aici? Dar’ar dracu’ in capul meu de nataflet!


 65. 65
  Danny:

  1Q a spus ca nu are inspiratie deloc la scris. Este tare suparat, probabil de la canicula. L-am incurajat sa scrie aici, sa vedem ce-o sa faca.

  Fetele cred ca sunt pe la mare. Ralucuta o arde la greu prin Grecia, plaja, nisip, mare, soare, hamac, cocktail cu umbreluta. Manuella e constanteanca, probabil face plaja la Mamaia sau la “Trei Papuci”? Cu siguranta se pregateste pentru NEVERSEA.

  Baietii? Sa fie oare pe la munte? Rajulete o fi intrat la apa?

  Dabulenii se coc la 1 august. Pepenii de acum sunt din import.

  Iar Nora, Nora ce face? Inca e la munca? Vara asta cred ca va vizita Portugalia. Zic si eu!


 66. 66

 67. 67
  Nora:

  Danny, ești în urmă. Am fost deja, la sfârșitul lui mai, în Portugalia și Spania.


 68. 68
  Danny:

  Bravo, Nora! Ai fost deja in Portugalia? Am intuit eu ceva, dar mi-ai luat-o inainte. Auzi, tu scoti pistolul mai repede decat mine. Intr-un duel, unu la unu, ma faci praf! Mi-ar placea sa pui niste poze cu Portugalia si Spania. Asa faceai inainte.
  Ai personalitate, in fiecare vara alegi o tara de vizitat.
  O sa mai pleci undeva prin iulie, august?


 69. 69
  Nora:

  Pozele din articol sunt din Spania, de acum.


 70. 70
  Danny:

  Aha! Dar poze din Portugalia?


 71. 71
  Manuella:

  Hello!
  Nu am făcut nicio plajă. Am impresia că uitați, constănțenii abia fac două, trei plăji la final de vară.
  Neversea? Nu știu, să văd concertele care m-ar interesa.

  Danny, gândește-te că elevii susțin, zilele acestea, bacalaureatul. La 30 de grade.
  Nu te mai plânge. Ia-ți un AC, rezolvi rapid.


 72. 72
  Danny:

  In sfarsit, o vad pe Manuella. Stiu ca nu prea te incanta plaja, constanteanca fiind.
  Am spus de ce nu mai suport canicula. M-am dezobisnuit. N-am fost si eu elev, student? Nici nu erau caldurile acestea, de peste 38 -- 40 grade.
  Pentru a-mi lua un AC, trebuie sa sparg din nou un zid al cetatii mele. Si vreau sa-ti spun ca mi-am facut dormitorul, “Nora” se numeste, este proiectat de mine, pentru ca sunt designer, si executat de o firma. Apoi mi-am facut balconul, a iesit super-beton, pot dormi in el daca-mi iau un sezlong.
  Le-am bibilit la sfarsit, sa nu intre culoarea vernil pe verde si invers, sa nu se amestece galbenul cu orange-ul, etc. Si crezi tu ca mai am chef sa sparg din nou un zid pentru AC?
  Poate o sa va arat poze cu ce am renovat.


 73. 73
  Nora:

  Musai pune poze. Mai ales cu dormitorul Nora. Și balconul cum se cheamă?


 74. 74
  Manuella:

  Danny, înainte să proiectezi tot și să zugrăvești, cumpărai aparatul. Că, uite, vrând-nevrând, e necesar.
  Ce frumos ar fi fost să ne scrii acum dintr-un apartament răcorit bine, nu?
  Mi se mai pare că ai folosit întreg paletarul culorilor, nu știu ce ai înfăptuit tu prin dormitor și balcon.
  Nora, sunt invidioasă. 🙂


 75. 75
  Danny:

  Am fost intr-un magazin de mobila si mi-a aparut in fata un dormitor pe care scria: “NORA”. Vai!, mi-am adus aminte de Nora. Unde mai pui ca era dormitorul pe care il doream cel mai mult. M-am uitat la el, l-am masurat, l-am mangaiat, dar ceva nu mergea. Nu avea dimensiunile dorite de mine, adica era prea ingust. Ce sa fac eu in cazul acesta? Nu-mi incapeau toate hainele in el. Simplu, il dau la comanda! Asa am si facut. De 50 de zile a avut nevoie pentru a fi construit.
  “NORA” este un dormitor de tineret cu doua sifoniere in lateral, iar patul se afla la mijloc, intre ele. Fiecare sifonier este alcatuit din trei parti, (3 usi) late de 45 cm si lungi de 210 cm. L-am combinat maro-choco cu crem-lucios.
  Pentru ca dormitorul din magazin nu avea noptiere, si-mi dadea senzatia de ingustime cand urma sa dorm in el, am hotarat sa decupez din primele corpuri stanga -- dreapta de langa pat si astfel am creat doua noptiere cu trei sertare necesare. L-am adus acasa si a fost montat asa cum am dorit.


 76. 76
  Danny:

  Manuella. ai dreptate! Eu am lipsit ultimele trei veri de acasa si nu mai stiam cum e cu respiratul prin casa vara. Nu pot sa mai respir, mai si fumez, si transpir stand degeaba. Nu ma pot concentra la scris.
  Trebuie sa ma interesez de un AC mobil, dar poate n-o fi necesar sa sparg vreun zid, caci acest lucru ma deranjeaza. Nu mai vreau sa vad praf in jurul meu in casa. Am avut destul.
  Se anunta calduri si mai mari in urmatoarele zile. Simt ca innebunesc!
  Inca n-am facut poze dormitorului, trebuie sa mai bibilesc ceva pe acolo, apoi voi face.
  Urmeaza balconul. Iau o pauza de scris. Am obosit din cauza caldurii.


 77. 77
  Nora:

  Ah, Danny, aproape că am văzut cu ochii minții dormitorul. 50 de zile, zici? Doamne, parcă-i făcut Monastirea Argeșului.


 78. 78
  Manuella:

  E din lumini și umbre, Nora. Ce știi tu? Dacă nu ai citit trilogia, vezi?!


 79. 79
  Nora:

  A și zis că-i pentru tineret! Deh!


 80. 80
  Danny:

  Nora, cum atasez eu poze la tine?


 81. 81
  Danny:

  Nu stiu sa pun pozele. Spune-mi, te rog!


 82. 82
  Danny:

  Hai, mai, Nora, mai! Haide odata!
  Cum pun pozele alea?


 83. 83
  Nora:

  Nu pot acum. Fac o omletă. Pe urmă, aleg orezul.


 84. 84

  Ha! Ha! Ha! 😆 😆 😆
  Canicula s-a dus (nu că n-ar veni alta!) aşa că-i timpul de „vânturat“! 😛
  Salutări pistolarilor cu toate că au cam ruginit pistoalele… Numai Danny şi cu mine ce mai încercăm să tragem cât-un glonţ anemic… Hai, sus bulina!


 85. 85
  Danny:

  Ha, cat timp iti ia sa faci o omleta, Nora? O saptamana?
  Ti-ai propus sa alegi si sa cercetezi fiecare bob de orez in parte?


 86. 86
  Danny:

  Da, Victor, numai noi doi mai tragem cate un glont pe aici.
  Zici ca toti sunt morti. Incercat blog mai e.
  Pe Raj cine l-a impuscat? Saracu’ de el!


 87. 87
  Danny:

  Textul este copiat de pe facebook:

  “De ras…sau de plans?…aceasta-i intrebarea…
  Perle BAC:
  -Baltagul e un fel de topor cu care babele isi cautau sotii
  -Stefan Augustin Doi Nasi a scris ,,Mistretul cu dinti de argint”in care el la sfarsit moare,dar porcu’al dreaqu scapa
  -Dupa titlu ,poezia ,,Zdreanta”,pare sa fie despre o fufă,dar de fapt este despre un caine care punea botu’la oua..
  -In ,,Luceafarul”poetul ne arata cat de proasta e panarama aia,care refuza un super gagiu nemuritor si rece ,pentru un gagiu muritor si cald..se mai si chercheleste ..”


 88. 88
  Danny:

  Danny :
  Mi se par inventate “perlele” de la bac, cu exceptia “perlei” nr. 1. Ce vreau sa spun, de fapt? Putem crede ca elevii de clasa a 12 a sunt ignoranti si needucati , multi dintre ei, datorita regimului politic de 27 de ani. Dar, perlele 2 , 3 si 4, pe langa ignoranta, contin si un limbaj agresiv si nesimtit totodata. Exemple: 2 -- “dar porcu’al DREAKU’ scapa” ; 3 -- “pare sa fie despre o FUFA, dar de fapt este despre un caine care punea BOTU’la oua”; 4 -- “ne arata cat de PROASTA e PANARAMA aia,care refuza un super GAGIU nemuritor si rece ,pentru un GAGIU muritor si cald..se mai si CHERCHELESTE”. Limbajul este argotic (nu se preda asa ceva in scoala) si este folosit in special de tinerii golani, “cocalari”, de teribilistii fara educatie si fara bun simt. Pe acesti tineri golani ii vom vedeam mai tarziu in strainatate sau antreprenori fara scoala in societatea civila, dar si mai grav pentru societatea romaneasca, ii vom vedea sefi in politica: partide, consilii locale si judetene, parlament si guvern. II vom vedea interlopi, ca oameni de legatura intre ei si politicieni, conducandu-ne pe noi, toti oamenii educati si de bun simt ai acestei societati civile depravate si imorale, care este societatea romaneasca dupa 1990. De aceea, vis a vis de ce au observat antevorbitorii mei, voi propune in proiectul meu schimbarea democratiei reprezentative cu democratia directa, participativa, iar pentru politicienii ce ne vor conduce, consider ca este obligatoriu sa-i trec prin mai multe examene inainte de a se prezenta in functiile de conducere ce dau accesul spre puterea politica. Altfel, vom ramane condusi de toti golanii, hotii, mafiotii, agramatii si profitorii din societatea romaneasca.


 89. 89
  Danny:

  Nora, ce inseamna “belingher”? Este argou? Cum se traduce si din ce limba provine?
  Sunt la un concurs de cuvinte nemaiauzite.


 90. 90
  Danny:

  Nora, m-am plictisit sa tot vad poza mea pe aici. Pai numai eu comentez?
  Nu mai termini de numarat boabele de orez?


 91. 91
  Danny:

  Hai, Nora, la Neversea! Mergi? Ne intalnim acolo cu Manuella. Ne asteapta.


 92. 92
  Nora:

  Nu pot și oricum nu aș merge, nu e genul meu de muzică.


 93. 93
  Danny:

  Cum se face ca nu vrei sa mai scrii deloc, Nora?
  Cum se face? Mergand la o corida?


 94. 94
  Uc:

  Buna 🙂
  Nici eu nu stiam daca mai fonctioneaza blogul, am vazut la fb un articol 🙂

  Nici nu m am gandit vreodata daca animalele sunt bune sau rele, raportat la ce?
  Cateii Boris si Bonnie, 2 terra nova de 8 ani, cauta afectiune la mai toti. Vin si ei in jurul mesei langa noi si-si baga capul sub mana sa-i mangai si ii mangai cu drag. Cand mancam, fixeaza o bucata de paine de zici c o hipnotizeaza :))) dar nu incearca s o ia. Cand mananc inghetata se holbeaza la ea nu stiu de ce :)))
  Au facut otita cred si au primit picaturi in urechi, Boris rezista stoic la curatarea unrechilor cu betigase, Bonnie e plangacioasa rau la curatatul urechilor, dar a stat. Acuma sunt bine amandoi 🙂 nu pot fi lasati singuri acasa, plang.

  Nu inteleg rostul unei coride, vad corida ca un ritual cu accent pus pe toreador, costumele sale, cu un animal incoltit si un public insetat de sange. Intr adevar, ii trebuie mult curaj si indemanare toreadorului pentru a nu se lasa doborat de taurul intaratat. Ma gandesc ca daca nu ar fi public pt asta, poate n ar mai fi coride. N as putea spune ca mi plac coridele, nu o sa fiu prezenta in publicul asta niciodata, nici de curiozitate 🙂 dar e ceva specific spaniolilor, cred ca de la caldura li se trage :))))


 95. 95
  Nora:

  Uc, l-am ”reparat” acum mai bine de o lună. 🙂
  Publicul nu e însetat de sânge. Dacă era, se ducea la abator. Avea șansă să vadă mult mai mult acolo. 😀


 96. 96
  Uc:

  Cred ca nu eram atunci :)))


 97. 97
  Nora:

  Probabil. 🙂 La începutul lui iunie l-am repus pe picioare, am pierdut articole pe mai multe luni, boii ăia de la hosting nu au recuperat nimic, noroc că aveam back-up, dar era de anul trecut, din vară. Altfel, pierdeam tot-tot. 🙁


 98. 98
  Danny:

  O fi mai traind Nora? Stau si ma intreb.
  Poate n-ati inteles intrebarea din prima:

  Nora mai traieste?

  Dar Manuella? Cred c-am vazut-o prin Constanta, pe 6 august. Intra intr-o banca din statia de autobuz care duce la gara. Autobuzul 100C ? Nu mai stiu pe unde ma aflam. A trecut mult de atunci.


 99. 99
  Nora:

  Beuși gaz? Sigur că trăiesc.
  Da, de pe 6 august, a trecut o eternitate.


 100. 100
  Danny:

  In sfarsit, mi-a raspuns Nora. Este o minune! Nora este o minune!
  Nora, iti multumesc ca mi-ai raspuns. Mai, omule, imi era dor de tine. Ce mai faci? Nu vezi ca nimeni nu mai scrie pe blogul tau? Parca au murit cu totii.
  M-am linistit acum.
  Poate imi dai si mie drumul pe facebook. Poate te mai intereseaza cate ceva despre viata mea.
  Am fost plecat la munte de 4 ori, la mare, de curand.
  Nu pot sa te las, nu pot sa te uit.


 101. 101
  Nora:

  Nu-ți dau drumul, că iar faci urât.
  Lasă, că mă uiți tu.
  Cine să mai scrie dacă nici eu nu pun niciun text nou, nimic?
  Cu restul, vorbesc pe Fb. Doar de Raj nu știu nimic și nu reușim să dăm de el nici la telefon. 🙁


 102. 102
  Danny:

  Vrei sa te uit? Ca sa ma poti uita si tu?


 103. 103
  Nora:

  Daaa, Danny, să ne uităm!


 104. 104
  Danny:

  Mai traiesti?


 105. 105
  Nora:

  Trăiesc, Danny, trăiesc.


 106. 106
  Danny:

  Ma bucur. De abia peste o saptamana voi avea net, vom putea vorbi.


 107. 107
  Danny:

  Ce mai faci, Nora? Pe unde iti mai petreci veacul?


 108. 108
  Danny:

  Veacul, Nora, veacul! Se duce dracului cu noi toti, iar tu tot indiferenta esti. Esti mai surda decat moartea si mai rece decat Luceafarul. Oare mai traiesti?


 109. 109
  Danny:

  Anul trecut, scriam pe facebook, dar nu mai stiu unde, incerc sa caut, ca Neagu Djuvara va muri anul acesta, dar in partea a doua a anului. Are 101 ani. Sau avea! Acum 20 de ani il cautam cu disperare sa ma ajute la elaborarea unui proiect de filozofie a istoriei. Nu l-am gasit nici pana astazi, era prin Congo calator. Apoi nu l-am mai cautat. Proiectul il voi face singur. Imi pare rau de el!

  https://www.youtube.com/watch?v=7Vs3Dk3ey_I


 110. 110
  Popescu Tiberiu:

  Acum umpiq peste un secol puteai să faci acelaşi lucru cu un om, dacă-ţi era în proprietate. Tot un animal, tot o fiinţă care nu-şi dăduse acordul, tot un fel de viol finalizat c-o crimă.
  Restul sunt vorbe.
  Părerea mea.


 111. 111
  Nora:

  Aham. Că puii și vitele de la fermă îți dau acordul. chiar scris și parafat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *